Taloyhtiöön tulossa iso remontti: miten työt jaetaan hallituksen ja isännöinnin kesken?

Kirjoittanut Matti Tuovinen 16.12.2019
Taloyhtiön hallituksen rooli isossa remontissa voi vaihdella, mutta pelkäksi sivustakatsojaksi hallitus ei voi koskaan jäädä Kuva: Maxim Usik

Taloyhtiön iso saneeraus on hallituksen ja isännöinnin yhteispeliä. Mutta kuka tekee käytännössä mitäkin? Tilaajille

Taloyhtiöllä on monta tapaa viedä läpi taloyhtiön laaja remonttihanke – oli se linjasaneeraus, julkisivuremontti tai lämmitysmuodon vaihdos.

Valitsipa taloyhtiö millaisen mallin tahansa, kolme seikkaa pysyy samoina: 1. Iso saneeraus vaatii ponnistuksia kaikilta osapuolilta, jotta lopputulos onnistuu. 2. Ison saneerauksen läpivieminen on aina monen eri toimijan yhteispeliä ja sujuvuuden eteen kannattaa tehdä töitä. 3. Jaettiinpa roolit miten tahansa, hallitus on aina se, joka päättää tai tekee päätösehdotukset.

Hallituksen rooli remontissa voi olla merkittävä, mutta riittääkö osaaminen ja aika?

Yksi tapa lähestyä korjaushanketta on toimia hallitusvetoisesti. Jos hallitusjäseniltä löytyy korjausrakentamisen osaamista, aikaa asioiden hoitoon ja tahtoa toimia, hallitus voi kasvattaa roolinsa melko isoksikin. Talkootyöllä säästää rahaa.

Helsinkiläisen Aavatalo Oy:n toimitusjohtaja, isännöitsijä Johannes Halmevuo painottaa, että lähtötilanteessa hallituksen kannattaa silti olla todella rehellinen itselleen.

– Aika harva hallitus pystyy yhdistämään osaamisessaan kokemuksen korjaushankkeiden läpiviemisestä ja hallinnollisista vaatimuksista. Ne molemmat ovat avainasioita isossa korjaushankkeessa.

Lisäksi hän painottaa, että korjausrakentamisessa tulee aina vastaan yllätyksiä. Tällöin vaaditaan ratkaisukeskeisyyttä: pitää kyetä keskittymään ongelmien selvittämiseen, asioiden eteenpäinvientiin ja päätösten tekoon.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Putkiremontti Taloyhtiön johtaminen