Riidat, remontit ja ruuhkavuodet – näissä tilanteissa hallitusammattilainen voi olla taloyhtiölle kultaakin kalliimpi

Kirjoittanut Merilla Kivineva 1.9.2020
Hallitusammattilainen voi olla tärkeä päätöksenteon tuki taloyhtiössä.

Jos kokoukset eivät rullaa, hallitukseen ei löydy jäseniä tai riitely vie energiaa, voi olla aika painaa jarrua. Joskus taloyhtiössä turvaudutaan asiantuntevan hallitusammattilaisen apuun. Näin ammattilaisen valinta onnistuu.

Taloyhtiön hallitus on keskeisessä roolissa taloyhtiön johtamisessa. Hallitukset koostuvat maallikkojäsenistä, eikä tehtävään yleensä erityistaitoja tarvitakaan. Mutta silloin kun tarvitaan, voidaan taloyhtiössä pohtia, olisiko syytä palkata avuksi hallitusammattilainen.

Yksi taloyhtiöiden hallitusammattilaistenkin verkostoista on Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry.  Hallitusammattilainen on nimensä mukaan kokenut tekijä, joka voi tukea taloyhtiön päätöksentekoa. AKHAn asiamies, asianajaja Keijo Kaivannon mukaan apua kaivataan etenkin kolmessa tilanteessa.

Ammattilainen rauhoittaa tilannetta ja selkeyttää toimintatapoja

– Joskus taloyhtiön hallitukseen tai hallituksen puheenjohtajaksi ei löydy ketään. Syynä voi olla esimerkiksi osakkaiden ikärakenne tai muut kiireet. Toisaalta mieli voi muuttua, kun ryhdytään puhumaan hinnasta, Kaivanto sanoo.

Hallitusammattilaiselle maksetaan asiantuntemuksesta ja osaamisesta. Viitseliäisyyttä ja aikaa alkaa löytyä, jos hintalappu tuntuu liian kovalta.

Toisaalta joissakin tilanteissa, kuten isoissa ja kalliissa remonttihankkeissa, hallitusammattilainen voi olla yhtiölle kultaakin kalliimpi. Jos yhtiöön on tulossa esimerkiksi putkiremontti tai julkisivuremontti, voi remontteja käytännössä kokenut asiantuntija olla iso apu.

– Kolmas keskeinen syy ovat riitaisuudet taloyhtiössä. Silloin halutaan saada hallitukseen neutraali henkilö, joka laittaa asiat järjestykseen tai kokoukset rullaamaan. Erityisesti tällaisia tilanteita on paritaloyhtiöissä ja pienissä rivitaloyhtiöissä, mutta on niitä toisinaan myös suurissa kerrostaloyhtiöissä, Kaivanto kertoo.

Melko suurella osalla hallitusammattilaisista on isännöitsijätausta.

Olipa syy mikä hyvänsä, yleensä hallitusammattilainen rauhoittaa tilannetta ja tuo tekemiseen selkeyttä. Hallitusammattilaiset painottavat ennakointia ja strategista toimintaa. Ohjenuorana on Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus.

– Taustoiltaan hallitusammattilaiset ovat hyvin erilaisia: on teknistä, taloudellista ja juridista asiantuntemusta sekä vankkaa kokouskokemusta. Melko suurella osalla hallitusammattilaisista on isännöitsijätausta.

Koska hallitusammattilaisilla on maallikkoa enemmän asiantuntemusta, on heillä yleensä katsottu olevan korostettu huolellisuusvelvollisuus. Se tarkoittaa, ettei asiantuntija voi vedota tietämättömyyteen kovin helposti. Muuten hallitusammattilaista sitovat samat lait ja säännöt kuin tavallista hallituksen jäsentäkin.

Kuka valitaan ja miksi? Näin taloyhtiö saa sopivan ammattilaisen avukseen

Yleensä aloite hallitusammattilaisen palkkaamiseen tulee hallituksen puheenjohtajalta tai isännöitsijältä. Kuten hallituksen muutkin jäsenet, myös ammattilainen valitaan hallitukseen yhtiökokouksessa.

– Usein tähän tarvitaan kaksi yhtiökokousta. Ensimmäisessä tehdään periaatepäätös ulkopuolisen ammattilaisen valinnasta. Toiseen kokoukseen mennessä hankitaan ehdokkaat, Kaivanto sanoo.

Kaivanto kertoo AKHAn auttavan taloyhtiöitä sopivien ehdokkaiden löytämisessä. Taloyhtiö voi esimerkiksi pyytää järjestämään tarjouskilpailun tai etsiä ehdokkaita tietyillä kriteereillä. Tarvittaessa hallitus ja isännöitsijä myös haastattelevat ehdokkaat.

Tarvittaessa hallitus ja isännöitsijä haastattelevat ehdokkaat.

Ehdokkaisiin tutustuttuaan hallitus valitsee, ketä ehdottaa yhtiökokouksessa valittavaksi hallitukseen. Lopullisen valinnan tekee yhtiökokous, jossa ehdokas tai ehdokkaat ovat usein läsnä. Samalla taloyhtiön budjettiin varataan rahat hallitusammattilaisen kustannusten kattamiseksi. Hallitus tekee sopimuksen ammattilaisen kanssa.

Yleensä hallituksessa on kustannussyistä vain yksi hallitusammattilainen ja loput ovat maallikkojäseniä. Laki ei kuitenkaan estä muodostamasta vaikka koko hallitusta hallitusammattilaisista. Usein se tosin tarkoittaa, että taloyhtiössä on jonkinlainen poikkeustilanne.

– On tapauksia, joissa koko hallitus koostuu hallitusammattilaista. Silloin tarkoituksena on ollut, että asiat laitetaan kuntoon ja päästään normaaliin tilaan mahdollisimman nopeasti, Kaivanto sanoo.

Lue myös: Taloyhtiön hallitusammattilainen on parhaimmillaan moniosaaja

Lue myös: Taloyhtiön hallituksen jäsenen ei tarvitse olla juristi: hyvä jäsen osaa käyttää maalaisjärkeä

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Taloyhtiön seinien sisällä on koko elämän kirjo. Haluan tarjota Kotitalon lukijoille sisältöjä, jotka auttavat yhteispelin sujumisessa, tarjoavat ratkaisuja arkeen ja antavat luotettavaa tietoa. Toimin Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Palvelut Taloyhtiön johtaminen