Remonttien yhdistäminen kannatti – taloyhtiö sai putkiremontissa uuden saunan

Kirjoittanut Matti Tuovinen 27.2.2020
Kuvaaja: Pauliina Salonen

Helsinkiläistaloyhtiön sauna sai uuden, modernin ilmeen putkiremontin yhteydessä, ja isoon urakkaan yhdistetty hanke säästi aikaa ja rahaa. Osakkaat pääsivät mukaan suunnitteluun, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pertti Vuorio.

Kannattaako putkiremontin yhteydessä tehdä saunaremontti? Kannattaa, jos kysyy Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan Asunto Oy Hiihtomäentie 34:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Vuoriolta.

Vuorio kehuu taloyhtiön tuoretta saunaosastoa: Pinnoissa hohtaa tervaleppä. Valoisuuden tuntua lisäävät tilojen väliseinien lasiosat sekä led-spotit lauteissa ja katossa. Laadukkaat laatat on valittu juuri tilaan sopiviksi.

Vuorio sanoo, että kehuja on saatu niin talon omalta väeltä kuin saunavierailtakin. Vain tähtitaivas jäi saunasta lopulta puuttumaan – siis sellainen kymmenin tai sadoin valokuitupistein toteutettu kattovalaistus. Se oli osakkaiden toive, mutta ajatuksesta oli pakko luopua, koska kattoa ei voitu laskea nykyistä enempää. Silti lauteilla viihtyy nyt hyvin, Vuorio vakuuttaa.

– Kaikki on tyylikästä ja toimii, löylyvesipistekin lauteiden päädyssä. Todella onnistunut kokonaisuus.

Taso parani muiden remonttien yhteydessä

Idea Hiihtomäentie 34:n saunaosaston tasonparannukseen ja koko kellarikerroksen modernisointiin tuli osakkailta. Vuonna 1960 valmistuneessa talossa ei ole huoneistosaunoja, ja yhteissaunan remontistakin oli jo 20 vuotta. Lisäksi asuntojen kylpyhuoneet ovat niin pieniä, ettei niihin mahdu pesukonetta.

Valoisa, tyylikäs, viihtyisä. Osakkaat ja asukkaat ovat tyytyväisiä uuteen saunaan, jonka pinnoissa hohtaa tervaleppä.

Isännöitsijä Sami Asujamaa 10+ Isännöinti Oy:stä kertoo, että tasonparannus katsottiin järkevimmäksi toteuttaa LVIS-saneerauksen yhteydessä. Näin se tuli halvemmaksi kuin erikseen tehtynä. Samalla töistä koitui osakkaille ja asukkaille vähemmän harmia, kuin jos remonttiin olisi ryhdytty pian edellisen saneerauksen jälkeen. Asujamaa löytää myös psykologisen ulottuvuuden.

– Osakkaat hyväksyvät tasonparannukset helpommin osana isoa remonttia kuin itsenäisinä korjaushankkeina jälkikäteen.

Hiihtomäentie 34:ssa osakkaat saivat kertoa toiveensa kellaritilojen ilmeestä. Suunnittelijaksi valittiin arkkitehtitoimisto, jonka apuna työskenteli talossa asuva sisustusalan ammattilainen. Hän muun muassa valitsi tilojen värimaailman ja kalusteet.

Urakoitsija rakensi uuden saunaosaston ja talopesulan laitteineen. Entisestä mankelointihuoneesta syntyi asukastila neuvottelupöytineen, keittiöineen ja tietoliikenneyhteyksineen. Lisäksi kellariin sovitettiin pieni kuntosali.

Töitä keskittämällä saatiin tuhansien eurojen säästö

Vanhojen talojen saneerauksissa törmätään usein yllätyksiin. Tällä kertaa niitä olivat vain kellarin mataluus ja muutaman ilmanvaihtohormin korjaustarve.

– Urakat nivoutuivat sujuvasti yhteen, eikä hanke juuri teettänyt isännöinnillä ylimääräistä työtä, koska se oli suunnittelu huolella, Asujamaa sanoo.

LVIS-saneerauksiin kannattaa usein yhdistää sauna- ja kylpyhuoneremontit.

Saneerauksen kokonaishinta oli reilut 1,7 miljoonaa euroa. Tasonparannusten osuus oli tästä muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Kuinka paljon rahaa säästettiin töitä keskittämällä, on vaikeampi laskea. Asujamaa haarukoi, että joka tapauksessa tuhansia euroja.

Etua taloyhtiö saa usein siitäkin, että isoa urakkaa kilpailutettaessa urakoitsija tinkii katteestaan helpommin kuin pienessä hankkeessa. Isoon hankkeeseen saadaan helpommin tarjouksiakin.

Hiihtomäentie 34:n hankkeet rahoitettiin lainalla. Kaikki pankit antoivat tarjouksen. Valitun tarjouksen marginaali oli Asujamaan mukaan ilahduttavan pieni. Lisäksi pankki suostui 30 vuoden takaisinmaksuaikaan. Sekin yllätti, että pankit eivät pitäneet ongelmana taloyhtiön sijaintia vuokratontilla. Pitkäaikainen vuokraoikeus riitti hyvin vakuudeksi.

Remontti näkyi asuntokaupoilla

Kellaritilat ovat nyt asukkaiden ahkerassa käytössä ja saneeraus nosti myös asuntojen haluttavuutta. Vuorio kertoo, miten eräs osakas laittoi asuntonsa myyntiin pian remonttien jälkeen. Kun kiinteistönvälittäjä tuli esittelemään taloa asiakkaalleen, Vuorio törmäsi heihin sattumalta kellarikäytävällä.

– Ostajaehdokkaan kommentit olivat pelkästään positiivisia, ja vähän yllättynytkin hän taisi olla. Ajattelin siinä, että hän taitaa olla meidän uusi osakas – ja niinhän siinä kävikin!

Asujamaa summaa, että LVIS-saneerauksiin kannattaa usein yhdistää sauna- ja kylpyhuoneremontit. Jos putkikanaaleita avataan, helpottuu sähköverkonkin modernisointi. Julkisivuremonttiin taas kannattaa yhdistää ikkuna- tai kattoremontti – koska telineet ovat jo valmiiksi paikalla.

Pienessä taloyhtiössä yhteisten tilojen remontoinnin maksaa pienempi joukko osakkaita kuin isossa, joten tasonparannusten toteuttaminen on haasteellisempaa. Asujamaa kuitenkin korostaa, että pienessäkin yhtiössä kaikki vaihtoehdot kannattaa käydä läpi, vaikka parannuksiin ei lopulta lähdettäisikään.

– Myöhemmin voi harmittaa, jos työ jää tekemättä.

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Sauna