Remontointi toi jättisäästöt energialaskuissa

Kirjoittanut Janne Laitinen 23.2.2024
Kuvitus: Outi Kainiemi

Energiatehokkuuden parantaminen toi yhteensä 40 000 euron vuosisäästöt vuokrataloyhtiölle Lahdessa. Miten vastaava temppu onnistuu taloyhtiössä? Tilaajille

Jopa 3 800 euron vuosittaiset säästöt 1 500 euron investoinnilla.

Lähes neljä tonnia pienemmät hiilipäästöt vuodessa ja kolmen pykälän parannus kiinteistön energialuokituksessa.

Tällaisia tuloksia on saatu Lahdessa toteutetussa Vähähiilisiä ratkaisuja korjausrakentamiseen -projektissa. Se aloitettiin vuoden 2018 lopulla, ja toimenpiteet tehtiin pääosin vuoden 2021 loppuun mennessä.

Nyt useimmista kohteista on koossa vertailutiedot yhdeltä kokonaiselta vuodelta remonttien jälkeen. Voidaan siis jo arvioida sitä, kannattiko energiaremontteja tehdä.

Lyhyt vastaus on: kyllä kannatti.

– Kyllä näin voi sanoa. Yllätys on ollut se, että joissakin kohteissa säästöt ovat olleet ennakoituakin suurempia ja takaisinmaksuajat lyhyempiä, Lahden Talot oy:n talotekniikan asiantuntija Eero Kumpulainen kertoo.

”Selkeitä ja todellisia säästöjä”

Huomionarvoista on, että isoja säästöjä energiakustannuksissa eivät selitä vain Ukrainan sodan myötä nopeasti nousseet energian hinnat. Hankkeessa saadut kustannussäästöt on laskettu vuosien 2021–2022 energian keskihinnoilla. Esimerkiksi sähkön osalta käytettiin vuoden 2021 keskihintaa. 

– Se on hyvä ratkaisu tulosten luotettavuuden ja vertailun kannalta. Säästöt eivät selity pelkästään viime vuoden korkeilla hinnoilla, vaan on saavutettu selkeitä ja todellisia säästöjä energiankulutuksessa, Lahden kaupungin ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen alleviivaa.

Lahden Talot on Lahden kaupungin omistama vuokrataloyhtiö. Projektissa oli mukana seitsemän yhtiön omistamaa kohdetta. Tehtyjen energiaremonttien kustannustehokkuuden ja päästösäästöt laski energia-asiantuntija Ramboll.

Vaikka asunto-osakeyhtiöitä ei ollut mukana, myös niillä on opittavaa Lahden projektista. Kokosimme neljä huomiota energiaremonttia pohtivalle taloyhtiölle.

1. Ensin selvitettävä lähtötaso

Jotta voidaan luotettavasti arvioida energiaremontin hyötyjä, on ensin laskettava kiinteistön kulutus ja päästöt.

Lahden Taloilla on käytössä älykäs kulutusseurantajärjestelmä, joka kerää kulutustietoja automaattisesti kaikista kiinteistöistä reaaliajassa.

Ylimääräiset ohjelmisto- tai laitehankinnat eivät ole kuitenkaan välttämättömiä, vaan yksittäisessä taloyhtiössä kulutuksen ja päästöjen laskenta onnistuu yksinkertaisimmillaan Excel-taulukossa, Kumpulainen sanoo.

– Vesilaitoksilta ja sähköyhtiöiltä saa tarvittavat tiedot kulutuksen laskemiseen kiinteistökohtaisesti. Laskenta on loppujen lopuksi varsin yksinkertaista.

Omalta energiayhtiöltä saa myös päästökertoimen, jonka avulla voi laskea oman kiinteistön hiilidioksidipäästöt. Päästökerroin kuvaa syntyvän päästön määrää suhteessa tuotettuun energiaan.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia