Purkupäätös voidaan tehdä nyt määräenemmistöllä

Kirjoittanut Laura Hyvönen 11.4.2019
Purkavan uusrakentamisen päätöksenteossa tarvitaan nyt 4/5:n määräenemmistä

Taloyhtiöiden purkava uusrakentaminen helpottui, kun päätöksentekoon tarvitaan jatkossa osakkaiden yksimielisyyden sijaan 4/5:n määräenemmistö.

Taloyhtiöiden purkavaa uusrakentamista koskevia pykäliä on lisätty asunto-osakeyhtiölakiin helmikuun alussa. Merkittävä muutos tapahtui taloyhtiön päätöksentekoprosessissa: Purkupäätökseen riittää jatkossa yhtiökokouksen 4/5 määräenemmistön suostumus. Aiemmin päätös edellytti osakkaiden täyttä yksimielisyyttä, joka on erittäin vaikea saavuttaa.

Jos esimerkiksi taloyhtiön johto pohtii rakennuksen purkamista ja uuden rakentamista, asia kannattaa viedä keskusteltavaksi kevään yhtiökokoukseen. Tämä antaa suuntaa osakkaiden mielipiteistä.

Jos ajatusta ei tyrmätä, on lukuisten juridisten ja teknisten asiantuntijaselvitysten aika: Tiedetäänkö taloyhtiössä rakennuksen todellinen kunto ja korjaustarpeiden laajuus? Entä miltä näyttää asuinalueen kehitys? Onko purkaminen ja uuden rakentaminen meille järkevin vaihtoehto? Keskustelut kannattaa aloittaa ajoissa, sillä jo alustavan hankeselvityksen tekeminen voi vaatia yhtiökokouksen päätöksen.

Avoimuus, tiedottaminen ja sitouttaminen ovat oleellisessa roolissa koko hankkeen ajan. Naapuriyhtiötkin on syytä pitää kartalla, sillä mahdolliset kaavamuutokset vaikuttavat myös heihin.

Lue lisää: Purkukuntoisen kerrostalon tilalle uusi rakennus

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Rakentaminen