Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön ensi keväänä – Mitä se tarkoittaa?

Kirjoittanut Mari Schildt 19.10.2023
Kuva: Pixabay

Positiivinen luottotietorekisteri on uusi rekisteri, johon kerätään tiedot suomalaisten yksityishenkilöiden veloista ja tuloista. Tiedot veloista saadaan rekisteriin luotonantajilta, kuten pankeilta. Tiedot tuloista, eli palkoista, eläkkeistä ja etuuksista, siirtyvät rekisteriin tulorekisteristä.

Pankkilainojen ohella rekisteristä löytyvät tiedot henkilön luottokorteista ja muista jatkuvista luotoista. Tarkoitus on, että rekisteri kertoo myös perinnässä olevat luotot, ulosotot ja aiemmat maksuhäiriöt.

Luottotietorekisterin tavoitteena on estää kotitalouksien ylivelkaantuminen. Esimerkiksi luotonantajien on tarkistettava lainanhakijan maksukyky rekisteristä ennen lainan myöntämistä. Yksityishenkilö taas voi tarkastella rekisterissä tietojaan ja asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon.

Myös tietyt viranomaistahot voivat käyttää rekisterin tietoja esimerkiksi luottomarkkinoiden seurantaan.

Verohallinnon ylläpitämä positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön keväällä 2024.

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →