Hiekoitussepeli pois heti kun mahdollista

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 19.2.2019
Sulanut lumi jätti hiekoitussepelin normaalia aiemmin kaduille ja pihoille tänä vuonna. Kuva: Flickr / Ville Miettinen

Pihat ja jalkakäytävät ovat keväisin ja alkukesästä hiekan ja sepelin peitossa. Huollon kannattaaa aloittaa hiekan ja sepelin poistaminen heti, kun mahdollista.

Pihat ja jalkakäytävät ovat keväällä hiekan ja sepelin peitossa. Sisälle kulkeutuva hiekka naarmuttaa lattioita ja pakottaa asukkaat siivoamaan enemmän. Pölyallergikoille kevät on usein vaikeaa aikaa, kun oireilu lisääntyy.

Kaupunki tai kunta huolehtii hiekoitussepelin tai hiekan poistamisesta kaduilta ja jalkakäytäviltä. Taloyhtiön tehtävä on huolehtia hiekan poistamisesta pihaltaan. Joskus taloyhtiön vastuulle kuuluu sepelin putsaaminen myös jalkakäytävältä. Hiekoitushiekkaa kannattaa alkaa poistaa kaduilta ja pihoilta heti, kun se on mahdollista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hiekan poisto kestää yleensä useita viikkoja.

Kuivasta hiekasta nousee pölyä ja hengitys voi vaikeutua. Kaupunkien keskustoissa katukuiluissa, joissa kerrostalot rajaavat liikenteen ja pölyn kaduille, hiukkasmäärät voivat nousta korkeiksikin. Suurina pitoisuuksina hiukkaset lisäävät astmakohtauksia ja haittaavat hengittämistä.

Tehkää yhteistyötä kunnan tai kaupungin kanssa

Tehokkaimmin kadut siivotaan kaupunkien tai kuntien ja kiinteistöjen yhteistyönä. Talohtiöissä hiekan poistaminen pihalta on yleensä annettu huoltoyhtiön tehtäväksi. Hallituksen ja osakkaiden kannattaa seurata tilannetta, ja kertoa isännöinnille tai huoltoyhtiöön, jos pihalla pölyää eikä hiekkaa ole siivottu.

Taloyhtiöiden pihalta lakaistut hiekat päätyvät usein pienissä erissä sekajätteeseen ja kaatopaikalle. Joillakin paikkakunnilla poistettu hiekka käytetään hyödyksi maanrakennuksessa, maantäyttöön.

Vinkkejä hiekan poistamiseen ja pölyn ehkäisyyn:

  • Kuiva hiekkasepeli pölyää, kostea ei. Jos pitkään aikaan ei ole satanut, sepeli kannattaa kosteuttaa vedellä ennen työn aloittamista.
  • Kostea hiekka kertätään talteen harjaamalla tai lakaisukoneella.
  • Lehtipuhallinta ei kannata käyttää. Sen ilmavirta kuivattaa soraa ja nostattaa pölyä. Joissakin kaupungeissa lehtipuhaltimen käyttö hiekoitushiekan keräämisessä on kielletty.
  • Jos sepeliä harjataan asuntojen ikkunoiden alla, on kohteliasta pyytää asukkaita sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihtolaitteet.
  • Hiekoitukseen sopivan sepelin tai hiekan voi myös kerätä talteen uutta käyttöä varten. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sepeli kuluu talven käytössä; käytetty sepeli ei torju liukkautta enää yhtä hyvin kuin tuore sepeli.
  • Jos sepeli halutaan puhdistaa esimerkiksi lehdistä tai neulasista, sepeli kannattaa kaataa ritilän tai metallisihdin läpi.
  • Huoltoyhtiö voi lakaista hiekoitussepelin taloyhtiön vastuulla olevalta jalkakäytävältä autotien reunaan. Kaupunki kuljettaa hiekan pois, kunhan sepeli on kasattu ajoväylälle ennen kuin kaupungin harja-autot putsaavat kadut.
  • Kiinteistöt voivat osallistua pölyn vähentämiseen pesemällä katuja hiekoitushiekan poiston jälkeen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Hiekotus