Pelastussuunnitelman on oltava kaikkien saatavilla

5.8.2019

Lain mukaan kaikissa rivi- ja kerrostaloissa tulee olla pelastussuunnitelma. Sen laatii taloyhtiön hallitus yhdessä isännöinnin kanssa.

Pelastussuunnitelma sisältää tärkeät puhelinnumerot ja toimintaohjeita eri tilanteisiin. Usein suunnitelma on sähköinen, mutta se kannattaa myös tulostaa kaikkien saataville.

Oleellista on, että pelastussuunnitelma tehdään yhdessä kiinteistön asukkaiden, osakkaiden ja kiinteistössä toimivien yritysten kanssa.

Asukkaiden ajatuksia oman kotitalon turvallisuudesta kannattaa selvittää turvallisuuskyselyllä tai järjestämällä taloyhtiössä yhteinen turvallisuuskävely. Näin taloyhtiö voi helposti selvittää asukkaiden huomaamat riskit huoneistoissaan ja taloyhtiössä. Myös asukkaiden tiedontarpeet, huoneistojen varustustaso ja asukkaiden kiinnostus turvallisuusasioihin tulevat selville.

Pelastussuunnitelman teossa käytetään yleensä apuna ammattilaista.

Pelastussuunnitelman teossa käytetään yleensä apuna ammattilaista eli palvelu ostetaan pelastuspalveluja tarjoavalta yritykseltä. Yritys voi myös huolehtia, että suunnitelma tulee päivitetyksi esimerkiksi kerran vuodessa.

”Suunnitelman on oltava aidosti kaikkien asukkaiden saatavilla ja helposti luettavissa”, Arttu Vesterinen Plan Brothers Oy:stä toteaa.

Pelsu muistuttaa turvallisuuskävelystä

Plan Brothersin sähköisessä Pelsu-pelastussuunnitelmassa on muun muassa lukukuittausominaisuus, jonka avulla voidaan varmistaa, että uusi osakas tai vuokralainen on tutustunut talon pelastussuunnitelmaan.

Pelsussa on helppokäyttöiset pikapainikkeet, joista saa ohjeet vaikkapa tulipalon tai sähkökatkojen varalle. Painikkeiden sisältö vaihtelee taloyhtiön mukaan niin, että taloyhtiölle kaikki tarpeellinen tieto löytyy suunnitelmasta.

Pelsu muistuttaa ja ilmoittaa tärkeistä asioista, kuten milloin yhtiössä on aika tehdä turvallisuuskävely tai tarkistaa, että tarkastuksissa esille tulleet asiat on korjattu. Suunnitelman päivittäminen, lukeminen ja jakaminen asukkaille onnistuu helposti tietokoneella, kännykällä tai tabletilla.

Kotona laatikossa tai ilmoitustauluilla oleva ohje ei todennäköisesti ole käsillä silloin, kun tilanne on päällä, mutta kännykästä ohjeet voi tarkistaa nopeasti. Koska kaikilla taloyhtiön asukkailla ei välttämättä ole tietokonetta, on ilmoitustauluille tai asukkaiden postiluukkuun syytä jakaa myös lyhyt paperiohje, josta löytyvät tärkeät puhelinnumerot ja toimintaohjeet onnettomuuden varalle.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Turvallisuus