Taloyhtiön vesimaksu hirvittää? Näin säästätte

Kirjoittanut Anna Karismo, Vesa Vainio 15.2.2019
Miten voi vähentää vedenkulutusta ja pienentää vesilaskua?

Vesi on toisille kallista, toisille halpaa. Jos läträät, eikä taloyhtiössäsi ole huoneistokohtaisia vesimittareita, tuhlaat naapurisi rahoja.

Useimmissa suomalaisissa taloyhtiöissä maksetaan vedenkäytöstä huoneiston asukasmäärän, ei todellisen käytön mukaan. Läträäjäperhe maksaa siis täsmälleen saman verran kuin vettä säästellen käyttävä kotitalous. Suomalaisten vedenkulutuksessa voi kuitenkin olla jopa satojen litrojen erot vuorokaudessa, kertoo energiansäästön asiantuntijayhtiö Motiva.

Mieti, miten käytät vettä

Keskimäärin suomalainen kuluttaa vettä jotain 90 ja 270 litran väliltä vuorokaudessa. Kerrostaloasukas käyttää keskimäärin 155 litraa päivässä. Eniten vettä kuluu peseytymiseen, 60 litraa. Tuo määrä vettä valuu viemäriin viiden minuutin suihkun aikana.

Nyrkkisääntönä voikin pitää, että kymmenen minuutin suihku maksaa euron ― tosin pitää muistaa, että veden hinnassa voi olla suuria eroja eri alueiden välillä.

Uuteen tekniikkaan kannattaa sijoittaa

Nykyaikaisissa hanoissa veden virtausta voidaan rajoittaa. Uudet WC-istuimet toimivat alle neljän litran kertahuuhtelulla tai niiden huuhtelumäärän voi valita tarpeen mukaan.

Veden kulutukseen voi vaikuttaa vesikalusteilla ja veden paineen säätämisellä, mutta kaikkein eniten siihen vaikuttavat asukkaiden käyttötottumukset. Noin neljännes kaikesta kerros- ja rivitalojen tarvitsemasta energiasta kuluu veden lämmittämiseen.

Maksu kulutuksen mukaan kannustaa säästämään

Varmimmin vesimaksut saadaan oikeudenmukaisiksi eli vastaamaan kunkin asunnon kulutusta huoneistokohtaisilla vesimittareilla. Uusissa asunnoissa mittarit ovat olleet pakollisia muutaman vuoden, vanhoihin ne pitää asentaa vain putkiremontin yhteydessä. Valtaosassa taloyhtiöitä niitä ei vielä ole.

Vesimittareilla vedenkulutusta voidaan kuitenkin vähentää jopa 30 prosenttia. Maksaminen kulutuksen mukaan motivoi säästämään. Kustannukset lämpimän ja kylmän veden mittaukselle ovat noin 500 euroa huoneistoa kohden. Keskitetty mittaustietojen keruu ja etäluku tuovat lisäksi tuhannen euron kertakulun taloyhtiölle.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Vesi