Luteita asuntoon ulkomaantuliaisina

13.10.2018
Luteet leviävät helposti asunnosta toiseen, joten havainnoista kannattaa ilmoittaa heti isännöitsijälle.

Luteet, muurahaiset ja muut tuhohyönteiset saattavat kulkeutua matkalaukussa kotiin ja lähteä leviämään asuntoon ja talon rakenteisiin. Matkan jälkeen tavarat kannattaa käydä läpi tuholaisten varalta.

Kuumuus tai kylmä tappavat tuholaiset. Matkalta palatessa laukku ja tavarat kannattaa nostaa pariksi tunniksi 60-asteisen saunan lauteille tai laittaa viikoksi pakkaseen, jotta ötökät kuolevat. Tekstiilit on hyvä pestä vähintään 60 asteessa, sillä matalampi lämpötila ei riitä tappamaan mahdollisia munia.

Huonoin asia, mitä voit reissusta tullessasi tehdä, on jättää avonainen matkalaukku seisomaan eteiseen useaksi päiväksi.

– Huonoin asia, mitä voit reissusta tullessasi tehdä, on jättää avonainen matkalaukku seisomaan eteiseen useaksi päiväksi. Tuolloin salamatkustajat pääsevät rauhassa jalkautumaan uuteen kotiinsa, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä kertoo.

Kehityspäällikkö Juha Aro tuholaistorjuntaan erikoistuneesta Anticimexistä kertoo, että ulkomailta Suomeen matkustavat hyönteiset ovat uudehko ilmiö.

– Heti kun huomaat tuhohyönteisiä kodissasi, siivoa paikat huolellisesti ja selvitä, mistä hyönteislajista on kysymys. Kotikonstein ja rautakaupasta saatavien torjunta-aineiden avulla selvitään yleensä pitkälle.

Jos omat konstit eivät riitä, kannattaa ottaa yhteys isännöintiin, sillä etenkin luteet leviävät helposti asunnosta toiseen.

Kotona ollessa ötököitä voi parhaiten torjua niin, että pitää keittiön ja pesutilat puhtaina sekä tyhjentää roska-astiat riittävän usein.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tuholaiset