Oletko uusi kerrostaloasukas? Muista ainakin nämä perussäännöt

Kirjoittanut Maria Rautio 11.2.2019
Kun muuttaa omakotitalosta kerrostaloon, kannattaa opetella taloyhtiöelämän alkeet. Kuva: Kaisa Leiwo

Yhä useammat omakotitaloasujat muuttavat kerros- tai rivitaloon. Jotta uudet vastuut ja rajoitukset eivät yllätä, kannattaa tutustua taloyhtiöelämän perusasioihin.

Kun mukava elämä ilman omakotitalon pakollisia pihatöitä koittaa, kerrostaloasumisen pelisääntöjä kannattaa pohtia. Asunto-osakeyhtiössä niitä on enemmän kuin yksin omistetussa kiinteistössä. Nämä asiat pientalosta asunto-osakeyhtiöön muuttavat kannattaa huomioida:

1. Järjestyssäännöt eli talon tavat

Vuosikymmeniä omakotitalossa asunut on tottunut toimimaan omalla tavallaan monissa asioissa. Kerrostalossa saa kyllä yleensä vapautuksen lumitöistä, mutta esimerkiksi rivitalossa välttämättä ei. Tilalle tulee rajoitteita, joita omakotitalossa ei ole: pianoa ei voi soitella enää kymmenen jälkeen eikä lemmikkieläintä päästää juoksentelemaan vapaasti pihamaalla. Uuden asukkaan onkin hyvä tutustua huolella talon järjestyssääntöihin ja huomioida naapurinsa jokapäiväisessä arjessa.

2. Yhteiset päätökset ja vastuu

Kun omakotitalossa päätöksenteko oli omissa hyppysissä, kerrostalossa odotetaan aktiivisuutta yhteisissä asioissa. Haali tietoa, osallistu keskusteluun ja kiinnostu talon tulevaisuudesta, jos olet kiinnostunut omaisuutesi arvon säilymisestä. Sooloilun aika on ohi.

3. Jaetut kulut

Senttejä ja euroja on aina hyvä laskeskella, mutta kerrostalossa ei kyse ole enää vain omasta kukkarosta. Ennen kuin asunto-osakeyhtiön uusi asukas alkaa vaatia kaiken kilpailuttamista tai nostaa metakkaa kustannuksista, kannattaa hahmottaa kokonaisuus itselle selväksi. Yhtiömuotoisessa asumisessa kulut muodostuvat eri tavoin kuin omakotitalossa – ne jaetaan.

4. Naapurit lähellä

Hyväksy kerrostaloelämään liittyvät häiriötekijät. Naapurista voi kuulua elämisen ääniä, mutta jokaiseen risahdukseen ei pidä puuttua. Muista, että kaikkeen tottuu ajan kanssa ja normaalielämä on sallittu, vaikka siitä lähtisikin ääntä.

5. Remonttien rajoitukset

Huomioi, että taloyhtiössä ei voi rajoittaa remontteja oman aikataulun mukaan. Osakkaiden enemmistö riittää päättämään isojen korjaustöiden ajankohdan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Järjestyssäännöt