Markkinaoikeus kumosi taloyhtiön Airbnb-kiellon

21.1.2019
Taloyhtiö ei voinut kieltää airbnb-majoitusta Kuvitus: Anja Reponen

Oman asunnon vuokraaminen matkailijoille Airbnb:n ja vastaavien kautta on yleistynyt. Majoitustoiminta voi aiheuttaa taloyhtiöissä kiistoja. Voiko taloyhtiö kieltää lyhytaikaisen vuokrauksen?

Eräs taloyhtiö Helsingin keskustassa lisäsi yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöksellä yhtiöjärjestykseen pykälän, jonka mukaan ”huoneistoja ei saa vuokrata eikä käyttää huoneistohotellitarkoitukseen eikä majoitusliiketoimintaan”.

Taloyhtiö haki päätökselle kaupparekisteri-ilmoituksen rekisteröintiä Patentti- ja rekisterihallituksesta, joka eväsi hakemuksen. Se totesi, että muutos koskee osakkeenomistajan hallintaoikeutta ja edellytyksenä on kaikkien osakkeenomistajien suostumus. Taloyhtiö valitti markkinaoikeuteen, joka hylkäsi valituksen tammikuussa.

Vaikka asiasta saataisiin kaikkien osakkaiden suostumus, asian kirjaaminen yhtiöjärjestykseen yksiselitteisesti niin, että sillä olisi riitatilanteessa käytännön merkitystä, on haastavaa. Oikeuskäytännön mukaan yhtiöjärjestysmääräykset tulee nimittäin tulkita sananmuodon mukaisesti.

Asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä antaa esimerkkejä:

– Kyseisessä tapauksessa puhuttiin majoitustoiminnasta. Onko siis majoitustoiminnasta kyse, vaikka osakas vain kerran esimerkiksi lomamatkan ajaksi vuokraa asunnon turistille? Majoitustoimintaa viittaa yleensä jonkinlaiseen ammattimaiseen toimintaan. Toisaalta monet taloyhtiöt haluaisivat määritellä Airbnb:n kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan puhumalla lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta, mutta mitä se sitten tarkoittaa: päivää vai kahta viikkoa? Ja entä jos kyllä pyrit vuokraamaan huoneiston pidemmäksi ajaksi, mutta vuokralainen lähteekin parin päivän päästä, oletko toiminut väärin?

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb Vuokra-asuminen