Suomen taloyhtiöiden hallituksissa on miesenemmistö

Kirjoittanut Pirjo Kupila 22.2.2019

Suomen taloyhtiöiden hallitusvalta on iäkkäillä miehillä, vaikka naisia ja nuoria onkin tullut päättämään yhä enemmän. Isännöitsijöistä naisia on joka kolmas.

Jotkut ajattelevat, että naiset eivät ymmärrä kiinteistönhoitoa.

– Sellaisissa taloyhtiöissä tehdään varmaan aika kankeita päätöksiä, As. Oy Rauhamäen Kartanon hallituksen puheenjohtaja Jaana Ahola Kaarinasta sanoo.

Kiinteistönhoito ei ole sukupuolikysymys

Ahola muistuttaa, ettei miehilläkään ole läheskään aina kiinteistönhoidon asiantuntemusta. Miehet voivat olla etenkin hallitustyön alussa aivan yhtä tumpeloita kiinteistöasioissa kuin naisetkin. Kannattaa muistaa, että hallituksen tukena on aina myös ammattilaisia – isännöinti neuvoo tarvittaessa, ja sitä voi myös pyytää opettamaan käytännön asioissa.

Miehet voivat olla etenkin hallitustyön alussa aivan yhtä tumpeloita kiinteistöasioissa kuin naisetkin.

Jaana Ahola johtaa toista vuotta 17 huoneiston rivitaloyhtiötä, jonka hallituksessa on yhtä varajäsentä lukuun ottamatta vain naisia. Myös isännöitsijä on nainen. Ahola joutui puheenjohtajaksi ilman aiempaa hallituskokemusta tilanteessa, jossa taloyhtiön johtaminen oli kriisiytynyt, ja vaarana oli, että koko hallitus joudutaan ulkoistamaan.

Uusissa asioissa hän on tukeutunut paljon taloyhtiön isännöitsijään. Myös muut hallituksen jäsenet ovat pitkäaikaisina asukkaina ja kokeneina hallituksen jäseninä olleet suureksi avuksi taloyhtiön johtamisessa.

Koulutus suojaa tytöttelyltä

Eri kiinteistöalan selvitysten mukaan taloyhtiöiden puheenjohtajista naisia on runsas neljännes. Noin 70 prosentissa hallituksista on miesenemmistö, ja liki viidennes hallituksista koostuu pelkästään miehistä. Tiedot on kerätty alan selvityksistä ja tutkimuksista, joissa on kysytty vastaajien taustatietoja.

Isännöitsijöistä noin kolmannes on naisia.

Rauhamäen Kartanon isännöitsijä Kaisa Manner Turun Isännöintikeskuksesta kertoo, että suurista korjaushankkeista naiset ajattelevat usein itsekin niin, että miehet osaavat ne paremmin kuin he.

– Isot peruskorjaukset eivät kuitenkaan kaadu puheenjohtajan tai isännöitsijän syliin, koska niitä vetämään taloyhtiö palkkaa ulkopuolisen projektipäällikön.

Isännöitsijöistä noin kolmannes on naisia. Mannerin kaltainen nuori nainen isännöitsijänä on hyvin harvinainen. Manner sanoo säästyneensä tytöttelyiltä paljolti rakennusinsinöörin koulutuksensa ja palveluasenteensa ansiosta.

– Olen vielä joissain asioissa epävarma, mutta pistän sen kokemattomuuteni enkä sukupuoleni piikkiin. Auktoriteetin sijasta pyrin rakentamaan luottamusta hallituksiin hoitamalla heidän asioitaan parhaan kykyni mukaan, hän sanoo.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen