Näin taloyhtiön hallitustyö lähtee mielekkäästi käyntiin

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 21.4.2023
Anna-Kaisa Jormanainen

Kun hallitukseen valitaan uusi jäsen, puheenjohtaja perehdyttää tämän taloyhtiön tapoihin.

Tuore taloyhtiön hallitus sopii ensimmäiseksi perusrutiinit: miten pidetään yhteyttä, lähetetään kokouskutsut ja millä lailla asiaa voi ehdottaa mukaan esityslistalle.

Upouuden päättäjän kannattaa aloittaa pestinsä lukemalla ensin yhtiöjärjestys. Päätöksenteko perustuu usein siihen.

Yhdessä puheenjohtajan kanssa käydään läpi yhtiön nykytilanne. Onko keskeneräisiä korjauksia tai kiistatilanteita vaikkapa osakkaan tai urakoitsijan kanssa? Samalla selvitetään talous. Onko yhtiöllä paljon lainaa ja onko säästössä puskurirahaa yllättäviä tilanteita varten? Viimeisin vahvistettu tilinpäätös kertoo osaltaan, missä mennään.

Kokenut puheenjohtaja osaa samalla kertoa, mikä on rakennuksen elinkaaren vaihe. Joissakin yhtiöissä tulossa on suuria korjauksia ja kunnossapitoa on mietitty pitkälle tulevaisuuteen. Tilanne on eri, jos kiinteistö on vastarakennettu tai sitä ollaan purkamassa lähivuosina.

Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen kertoo, että puheenjohtajan perehdytyksen täydennykseksi on tarjolla erittäin hyvin itseopiskelumateriaalia:

– Työkaluja löytyy helposti ja yleensä ilmaiseksi.

Tossavaisen mukaan yhtiöjärjestyksen ja tilinpäätöksen silmäilyn jälkeen uuden jäsenen on hyvä lukea netistä Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus ja hallituksen jäsenen tarkistuslista. Näiden päälle kannattaa käydä itseopiskeluna taloyhtiön hallitusväelle tarkoitettu verkkokurssi. Luottamuspesti tuntuu sitä mielekkäämmältä, mitä enemmän aiheesta tietää.

Tutustu Kotitalon taloyhtiön hallituksen uusille jäsenille tarkoitettuun verkkokurssiin täältä.

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 2/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen