Video näyttää: näin puhdistat ilmanvaihtoventtiilit

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 15.2.2019
Asukkaan vastuulla on pitää ilmanvaihtoventtiilit puhtaana.

Tuntuuko ilma kotona tunkkaiselta? Syy voi olla tukkiutuneessa ilmanvaihtokanavassa. Kotitalo neuvoo, miten puhdistat ilmanvaihtoventtiilit.

Ilmanvaihtoventtiilit tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Liesituulettimen ritilä taas pitää pestä kerran kuukaudessa. Katso täältä Kotitalo-lehden video siitä, miten venttiilit putsataan oikeaoppisesti. Taloyhtiö on vastuussa ilmanvaihdon toiminnasta, mutta asukkaan vastuulla on pitää venttiilit puhtaina.

Etenkin kovilla pakkasilla ihmiset saattavat tukkia tuuletusaukkoja ja ilmanvaihtoventtiilejä lisälämmön toivossa. Kun ikkunoista huokuu pakkasilmaa, tuloilman aukot saatetaan jopa teipata umpeen ja estää venttiilien toiminta kokonaan. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä selvittämättä ensin, millainen ilmanvaihto talossa on.

Naapuri kärsii, jos ilmanvaihdon tukkii

Painovoimaisen poistoilman venttiilin voi ruuvata lähes kiinni ilman, että talon ilmanvaihto kärsii. Koneellista ilmanvaihdon poistoilmaventtiilejä taas ei saa sulkea kokonaan. Seurauksena voi olla, että kone imee saman määrän ilmaa naapurista. Naapuriasunnossa ilmaa alkaa liikkua enemmän, ja siellä vetää.

Ilma kulkee aina sieltä mistä se helpoimmin pääsee. Huonosti toimivassa ilmanvaihtojärjestelmässä ilmanvaihto aiheuttaa tarpeetonta vetoa osassa huoneista ja samaan aikaan toisaalla ilma seisoo. Hajut ja käryt leviävät asuntojen välillä, mikäli ilmanvaihto on säädetty väärin tai korvausilman määrä on riittämätön.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Sisäilma