Voivatko lapset osallistua taloyhtiön päätöksentekoon?

Kirjoittanut Mari Schildt 22.2.2019
Turkulaisen Luolavuoren koulun oppilaat piirsivät unelmiensa taloyhtiön. Kuva: Vesa-Matti Väärä Piirros: Luolavuoren koulun oppilaat, kuva: Vesa-Matti Väärä

Lapsilla ja nuorilla saattaa olla taloyhtiöön liittyviä kehitysideoita, mutta heitä harvoin muistetaan kuulla. Luolavuoren koulun oppilaiden unelmien taloyhtiössä autopaikat keskitettäisiin lähiön yhteiselle parkkipaikalle.

Lasten ja nuorten osallistumista päätöksentekoon on selvitetty Suomessa EU:n aloitteesta viimeksi vuonna 2011. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä todetaan, että osallisuudessa on käytännössä paljon parantamisen varaa. Lapsiin ja nuoriin suhtaudutaan yleensä alentuvasti – aikuiset suunnittelevat heille valmiiksi kaavat ja mallit, joiden puitteissa toimia.

Kannattaisi kuitenkin pohtia, miten asetelmaa voisi tehdä luonnollisemmaksi. Lapset itse toivovat, että heidät otettaisiin mukaan päätöksiin – kullekin taloyhtiölle sopivalla, omalla tavalla.

Oma kotitalo on hyvä paikka opettaa lapsia vaikuttamaan

Jos lapsia halutaan opettaa olemaan mukana päätöksenteossa ja yhteiskunnassa, heidän kotiympäristönsä eli taloyhtiöt olisivat siihen hyvä alusta.

Kotitalon haastattelemat Luolavuoren koulun oppilaat muun muassa poistaisivat parkkipaikat aivan talojen läheisyydestä ja siirtäisivät ne koko lähiön yhteiseen autoille varattuun tilaan. He myös toivoisivat, että taloyhtiöiden käyttämättömät tilat otettaisiin käyttöön ja hankintoja tehtäisiin ennakkoluulottomammin.

Neljä tapaa ottaa lapset mukaan taloyhtiön päätöksentekoon

  • Kutsukaa lapset ja nuoret mukaan yhtiökokoukseen. Näin he oppivat pienestä asti, millaista on vaikuttaa, osallistua ja tehdä yhteisiä päätöksiä.
  • Yhtiökokouksessa voidaan pitää vaikka erityinen lasten vartti, jossa nuoret kertovat huomioitaan ja toiveitaan taloyhtiöstä.
  • Jos lapsia ei haluta varsinaiseen yhtiökokoukseen, hallitus voi kutsua heidät omiin kokouksiinsa. Lapsia voi kuulla esimerkiksi silloin, kun pihan valaistusta tai jonkin tilan käyttötarkoitusta uusitaan.
  • Taloyhtiöön voidaan perustaa myös epävirallinen lasten ja nuorten hallitus. Se voi toimittaa aloitteitaan viralliselle hallitukselle.
Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous