Näin lataat sähköpyörän akun turvallisesti

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 10.1.2022
sähköpyörä tai -potkulauta kannattaa taloyhtiössä ladata omassa asunnossa valvovan silmän alla. Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Taloyhtiöissä sähköpyörän tai -potkulaudan akku kannattaa ladata ja säilyttää omassa asunnossa turvallisuussyitä.

Sähköavusteiset kaksi-, kolme- ja nelipyöräiset ajokit ovat monen suosiossa.

– Sähköpyörissä ja muissa pienissä sähköisissä kulkuneuvoissa akku ja sen lataaminen on riski. Litiumioniakku on parasta ladata tilassa, jossa on toimivat palovaroittimet ja ihminen läsnä. Taloyhtiöissä akku kannattaa irrottaa ja tuoda kotiin ladattavaksi. Pyörävarastossa oleva akuton sähköpyörä ei syty eikä pala. Ja kun kallis akku on viety turvaan, varkausriskikin vähenee, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Monessa sähköpotkulaudassa akku ei ole irrotettavissa. Silloin koko laite tuodaan asuntoon ladattavaksi, jos se on mahdollista.

Litiumioniakkuja ladattaessa jonkun pitää olla paikalla näkemässä, kuulemassa ja reagoimassa.

Lataa akku palamattomalla alustalla

Lepistön mukaan litiumioniakut ladataan palamattomalla alustalla niin, että lähellä ei ole syttyviä materiaaleja. Esimerkiksi keittiön paljas metallinen tiskipöytä voi olla toimiva paikka.

Ennen latausta silmäillään, että akku ja laturi johtoineen ovat ehjiä. Lataus tehdään käyttöohjeen mukaan. Jos akku kuumenee rajusti, lataus lopetetaan heti.

Jos litiumioniakku syttyy, palo on raju ja vaikeasti sammutettava. Aivan pienimmät akut voi pystyä sammuttamaan itse runsaalla vedellä. Sähkökulkuneuvojen vaatima akusto on kuitenkin niin suuri, että palon taltuttaminen on maallikolle vaarallista, jopa mahdotonta.

Palavista akuista syntyy haitallisia kaasuja, niistä sinkoutuu yllättäviä tulisuihkuja ja jauhesammutin ei taltuta paloa. Siksi tehokkaan litiumioniakun syttyessä on viisainta tyhjentää asunto asukkaista heti ja soittaa palokunta paikalle.

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Paloturvallisuus Sähkö Älykoti