Naapuri metelöi, mikä avuksi?

Kirjoittanut Maria Rautio 13.2.2019
Metelöivän naapurin kanssa kannattaa keskustella rakentavasti. Kuva: iStock

Naapurin metelöinti aiheuttaa riitoja taloyhtiöissä. Asioita kannattaa aina ensin selvittää puhumalla naapurin kanssa.

Naapurista kuuluvan metelin aiheuttamat kotihälytykset työllistävät niin poliisia kuin isännöintiäkin. Poliisi arvelee Ylen Uutisissa, että yksi syy ilmoitusmäärän kasvuun saattaa olla se, että taloyhtiön asukkaat tuntevat toisensa huonosti. Metelöinnistä kannattaakin yleensä aina ensiksi jutella naapurin kanssa.

Yön yli jatkuvia juhlia, pianon pauketta iltakymmenen jälkeen ja hermoja raastavaa basson jytinää: naapurimelu on ikuisuusaihe, joka tilastojen mukaan työllistää poliisia yhä enemmän.

– Ihmiset ovat nykyisin hyvin perillä oikeuksistaan asumisen suhteen, joten meluongelmiinkin tartutaan herkästi. Toisaalta, jos naapurit ovat tuiki tuntemattomia, moni päättää ottaa asiassa ensimmäisenä yhteyttä isännöitsijään tai poliisiin. Näin unohtuu, että suurin osa asioista ratkeaa niinkin helposti kuin puhumalla kasvokkain naapurin kanssa. Tietysti vakavissa tapauksissa, esimerkiksi väkivaltaisessa käytöksessä, on syytä soittaa suoraan poliisille, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm muistuttaa.

Keinoja hillitä melua on monia

Jos häiriköinti jatkuu keskustelusta huolimatta, taloyhtiön hallitusta voi pyytää mukaan sovittelijan rooliin. Vaikeissa tapauksissa isännöitsijä huolehtii varoituksen antamisesta tai joskus jopa huoneiston hallintaanotosta.

– On olemassa kuitenkin monia hyviä keinoja, keskustelusta epävirallisiin huomautuksiin, ennen kuin päädytään ääriratkaisuun. Myös yhteisöllisyyteen panostaminen rauhoittaa ajan kanssa taloyhtiön elämää, Furuhjelm korostaa.

Turha kyttääminen kiristää hermoja

Taloyhtiöissä asuu kaksi miljoonaa suomalaista, joista iso osa on vuokralaisia. Isännöintiliitto ja Suomen Vuokranantajat ry:n julkaiseman Viihdy vuokralla -oppaan mukaan yhteiselo taloyhtiössä on helppoa ja sujuvaa, kun taloyhtiössä asukkaat ovat joustavia ja ottavat huomioon toisensa. Opas muistuttaa, että turha kyttääminen taloyhtiössä kiristää tunnelmaa, mutta jatkuviin häiriöihin pitää puuttua.

Viihdy vuokralla -opas on vuokralaisen tärkein tietopaketti. Lue lisää ja tilaa omasi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Häiritsevä elämä Naapurit