Minkälainen on hyvä taloyhtiön maksuvalmius?

23.2.2016
Taloyhtiön vastikkeiden tulee olla perusteltuja ja oikein mitoitettuja. Oikein mitoitetut vastikkeet ovat mukana puskurissa, jolla katetaan esimerkiksi yllättäviä korjauksia.

Minkälaisen taloudellisen puskurin taloyhtiö tarvitsee? Taloyhtiölle kertyy laskuja ja muita maksuja tasaiseen tahtiin, ja välillä voi tulla isojakin maksuja. Yllättäviin menoihin pitää varautua.

Taloyhtiön maksuvalmius on hyvä, kun säästössä on kahden-kolmen kuukauden vastikkeita vastaava kassavaranto. Sillä summalla hoitaa juoksevat laskut.

Pienissä yhtiöissä maksajia on vähän, jolloin muutaman kuukauden vastikkeet eivät riitä suurimpien yksittäisten laskujen kuten kiinteistövakuutuksen ja kiinteistöveron maksuun.

Pienissä yhtiöissä puskurirahaa pitäisi olla siis enemmän isännöitsijöiden mukaan. Yllättäviinkin korjauksiin on varauduttava.

Puskurit taloyhtiön koon ja sijainnin mukaan

Välttävä maksuvalmiuskin vaihtelee taloyhtiön koosta ja paikkakunnasta riippuen. Pienellä paikkakunnalla yhtiötkin ovat keskimäärin pienempiä ja tarpeet erilaiset kuin vaikkapa Helsingissä.

Vastikkeiden tulee olla perusteltuja ja oikein mitoitettuja. Taloyhtiöiden hallitukset pohtivat vastikkeen suuruutta yhdessä isännöinnin kanssa.

Hallituksella on myös hyvä olla valtuudet kerätä tarvittaessa ylimääräinen vastike. Se myönnetään yhtiökokouksessa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Yhtiövastike