Milloin aurinkopaneelit täytyy tarkastaa ja puhdistaa?

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 11.10.2023

Aurinkopaneelit ja -sähköjärjestelmät ovat helppohoitoisia. Ne on kuitenkin tarkastettava ja puhdistettava roskista säännöllisesti.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:in tekninen asiantuntija Matti Orrberg kehottaa taloyhtiöitä tarkkailemaan aktiivisesti aurinkopaneelijärjestelmän keskuslaitetta. Se kertoo tärkeää tietoa sähköntuotannosta ja hälyttää järjestelmän vioista.

Kovimpien myrskyjen ja talvikauden jälkeen on syytä kivuta katolle tarkastamaan aurinkopaneelit. Ovatko paneelien kiinnikkeet, asennukset, johdot sekä asennusalusta, kuten kattopinta, kunnossa? Samalla lehdet ja roskat on syytä poistaa paneeliston ympäristöstä. Pöly ja lika huuhtoutuvat paneeleista sateella.

Pahimmillaan putoava paneeli voi aiheuttaa myös muita aineellisia ja henkilövahinkoja.

– Huolellinen tarkastaminen ja roskien poistaminen on tärkeää, sillä esimerkiksi löysä liitos sekä johtojen ja liitosten ympärille pakkaantuneet roskat voivat aiheuttaa vakavan palovaaran. Jos paneeli irtoaa kiinnityksistään, se saattaa vaurioitua. Pahimmillaan putoava paneeli voi aiheuttaa myös muita aineellisia ja henkilövahinkoja, Orrberg muistuttaa.

Minä itse vai sähköalan asiantuntija?

Orrbergin mukaan paneelijärjestelmän puhdistuksen ja tarkastuksen voi hoitaa työturvallisuusasiat hallitseva henkilö, jolla on käytössään asianmukaiset henkilösuojaimet ja putoamissuojat. Vikojen korjaukset ja haastavammat työt on kuitenkin jätettävä sähköalan ammattilaiselle. Orrberg kehottaa etsimään sopivaa sähköalan asiantuntijaa Tukesin sähköurakoitsijarekisteristä.

– Ennen puhdistus- ja tarkastustöitä aurinkopaneelit tehdään virrattomiksi. Varoa silti pitää, sillä paneeleissa on aina jännite. Huolellisuus on tärkeää siksikin, etteivät johdot ja liitokset vaurioidu tai paneelipinnat kolhiinnu ja naarmuunnu. Esimerkiksi kävelyä paneelit eivät kestä.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Huolto Turvallisuus