Miksi kannattaa valita kaukolämpö?

Kirjoittanut Turku Energia 8.1.2021

Kaukolämpö on Turun seudun ylivoimaisesti yleisin lämmitysmuoto, ja jo yli 200 000 ihmistä asuu kaukolämmitetyssä kodissa. Tässä kahdeksan syytä, miksi kaukolämpö on hyvä valinta myös tulevaisuudessa.

1. Kaukolämpö on huoleton vaihtoehto

Useimmat muut lämmitysmuodot, kuten öljylämmitys ja maalämpö, ovat tavallisesti kokonaan asiakkaan vastuulla. Kun laitteisto on kerran hankittu ja asennettu, kunnossapidosta, säädöistä sekä polttoaineesta tämän on huolehdittava itse. Jos laitteet hajoavat keskellä yötä, apua voi olla hankala saada. 

Kaukolämmityksen suuri etu on se, että palveluntarjoaja vastaa järjestelmän ylläpidosta ja siitä, että lämmöntoimitus kiinteistöön on katkeamatonta. Jos ongelmia ilmenee, apu on lähellä.

2. Toimitusvarmaa lämpöä

Suomalaisen kaukolämmön toimitusvarmuus on huippuluokkaa. Käytännössä siis kaukolämpöasiakas jää ilman lämmitystä keskimäärin alle kaksi tuntia vuoden aikana.

Turku Energian toimitusvarmuus ollut jo pitkään 99,99 prosenttia. Jos kuitenkin lämmönjakelussa ilmenee ongelmia, se hoidetaan kuntoon asiakkaan puolesta.

3. Ympäristöystävällinen lämmitysmuoto

Vaikka kaukolämmityksellä on pitkä historia, se ei suinkaan ole vanhanaikainen tapa lämmittää koti. Sen lyömätön etu on mahdollisuus yhdistää tuotannossa eri polttoaineita.

Esimerkiksi Turku Energian kaukolämmön tuotannossa uusiutuvien polttoaineiden osuus on jo yli 70 prosenttia. Kivihiilen käytöstä yhtiö luopuu kaukolämmön perustuotannossa vuonna 2022.

Toisin sanoen kaukolämpöasiakkaana menet kohti hiilineutraaliutta ilman että sinun tarvitsee tehdä sen suhteen erillisiä investointeja.

4. Täysin uusiutuvaa lämpöä jo nyt

Kaukolämpövalikoimaan on mahdollista sisällyttää monenlaisia tuotteita eri asiakkaiden tarpeita palvelemaan.

Kaukolämpö on yleisesti menossa vauhdilla kohti hiilineutraaliutta, mutta täysin päästötöntä kaukolämpöä on tarjolla jo nyt. Turku Energian fossiilivapaan kaukolämmön saa käyttöönsä hankkimalla Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun.

5. Joustava lämmitysjärjestelmä

Kiinteistöön tehtävät muutokset on aina otettava huomioon myös lämmityksen näkökulmasta.

Laajentumisella tai remontin myötä energiatehokkuuden parantumisella on lähes aina vaikutusta myös lämmitystehontarpeeseen. Kaukolämpö on helposti skaalautuva, joten sitä on mahdollista kasvattaa tai pienentää kiinteistön tarpeiden mukaisesti.

6. Huomaamattomat lämmityslaitteet

Monen muun lämmitysmuodon vaatima laitteisto vie paljon tilaa ja edellyttää vuosien mittaan runsaasti korjaamista tai päivittämistä. Esimerkiksi maalämpöön vaihtaminen vaatii toisinaan myös remonttia tai laajennusta kiinteistön tekniseen tilaan.

Kaukolämmön lämmityslaitteet ovat yksinkertaisia, pitkäikäisiä ja vievät vain vähän tilaa.

7. Kaukolämpö on avoin uudistuksille

Kaukolämpöön on myös mahdollista yhdistää erilaisia energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja, kuten poistoilmanlämmöntalteenottoa.

Kun järjestelmästä saadaan koko ajan tarkempaa ja ajantasaisempaa mittaustietoa, voidaan luoda entistä tarkempia kulutusennusteita. Näin kaukolämpöjärjestelmää on mahdollista optimoida koko ajan.

8. Maltilliset lämmityskustannukset

Suomessa lämmitys vie vuositasolla paljon energiaa ja siten se haukkaa ison osan kotitalouksien rahoista. Eri lämmitystapojen väliset kustannuserot voivat olla yllättävänkin suuria.

Kaukolämpöasiakas maksaa ennen kaikkea vaivattomasta lämmityksestä. Myös kaukolämmön hintakehitys on kuluttajan mieleen: näyttää siltä, että tulevaisuudessakin hinta on vakaa ja edelleen laskemaan päin.

Uusiutuvien energianlähteiden osuus tuotannossa kasvaa entisestään, joten fossiilisten polttoaineiden merkitys kaukolämmön hinnan määrittäjänä pienenee koko ajan.

Lue lisää kaukolämmöstä ja sen eduista

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Lämmitys