Mistä taloyhtiön asuntojen arvo muodostuu?

12.8.2015
Hissi vaikuttaa positiivisesti asunnon arvoon.

Asuntokauppa käy monissa kaupungeissa ostajien ehdoilla. Etenkin isojen perheasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja hinnat laskeneet. Mikä kaikki vaikuttaa asunnon arvoon?

Eniten hintaa määrittelee sijainti. Sijainnista voi päätellä suoraan, millä numerolla asunnon neliöhinta alkaa. Toisaalta naapuritaloyhtiöissä, samana vuonna rakennetuissakin, voi olla hyvin erilaiset hinnat.

Valveutuneet asunto-osakkeen ostajat kiinnittävät huomionsa siihen, miten kiinteistöä on pidetty kunnossa ja korjattu. Sillä on suuri merkitys osakkaan omallekin taloudelle.

Rappukäytävä on taloyhtiön käyntikortti

Joissakin taloyhtiöissä jo rappukäytävästä näkee, ettei yhtiöstä pidetä huolta. Se vaikuttaa ostajiin ja laskee asuntojen hintoja.

Huonosti hoidetussa yhtiössä remontteja lykätään vuosikausia, jolloin tuleva korjausvelka kasvaa. Monia kalliitakin korjauksia joudutaan mahdollisesti tekemään samanaikaisesti.

Kaiken asuntokaupassa tarvittavan tiedon pitäisi löytyä isännöitsijäntodistuksesta, johon kannattaa tutustua huolella.

Valveutuneet asunto-osakkeen ostajat kiinnittävät huomionsa siihen, miten kiinteistöä on pidetty kunnossa.

Ulkonäöllä on väliä

Joillekin ostajille on tärkeintä se, miltä kiinteistö näyttää. Kotitalon kyselyssä pari vuotta sitten kävi ilmi, että noin neljäsosa vastaajista piti taloyhtiön ulkonäköä ykkösasiana arvioidessaan asunnon arvoa.

Ulkonäkö, piha-alueiden kunto ja ulkoalueiden valaistus viestii yhtiön motivaatiosta pitää talo kunnossa.

Kylpyhuone ja keittiö kuntoon

Suurin osa ostajista arvioi kuitenkin lähinnä myytävänä olevana asuntoa ja sen kuntoa, vaikka on ostamassa asuntoa yhtiöstä.

Ostajat kiinnittävät kiinteistövälittäjien mukaan huomiota erityisesti kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Kulunut, vanhanaikainen keittiö ja kylpyhuone laskevat asunnon arvoa.

Eteisen tai olohuoneen pintaremontti on helpompi ja halvempi toteuttaa kuin kylpyhuone- tai keittiöremontti. Kosteiden tilojen remontteja ei enää voi tehdä kuka vain vaan niiden tekemiseen tarvitaan ammatti-ihminen sekä lupa taloyhtiöltä.

Hissitalossa asunnot kalliimpia

Kerrostaloissa halutuimpia ovat ylempien kerrosten asunnot, etenkin jos taloyhtiössä on hissi. Hissillisessä talossa asunnoista saa myytäessä paremman hinnan kuin hissittömissä.

Pohjakerrosta saatetaan pitää turvattomana ja näkymät ikkunoista ovat yläkerroksia huonommat. Meteli voi myös kuulua alakerroksiin yläkerroksia herkemmin.

Myös taloyhtiön maine naapurustossa vaikuttaa. Lue täältä, mitä sille voi tehdä.

Kulunut, vanhanaikainen keittiö ja kylpyhuone laskevat asunnon arvoa.

Taloyhtiötaiteen suosio kasvaa

Viime vuosina taiteen arvostus on kasvanut.  Yli kaksi kolmasosa Prosentti Taiteelle -hankkeen kyselyyn vastanneista kertoi viime vuonna haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä; asuinalueelleen, työpaikalleen tai kouluun.

Taide nostaa kyselyn mukaan myös kiinteistöjen arvoa suomalaisten silmissä. Taloyhtiöidenkin kannattaa siis harkita arkitaiteen hankkimistä viihtyvyyden parantamiseksi. Liki puolet kaikista vastaajista oli valmis maksamaan itse hieman enemmän omistusasunnosta, jos rakennuksessa on taidetta.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Rahoitus Taloyhtiön johtaminen