Mikä on pielessä, jos patteri metelöi?

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 1.3.2024
Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Oikein asennettu ja säädetty vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä on käytössä hiljainen.

Jyväskyläläisen LVIS-asennusliike Teemun talotekniikan yrittäjä Teemu Remes suosittelee lämmitysverkoston meluhaittojen ehkäisyyn lämmitysjärjestelmän säännöllistä huoltoa ja osien oikea-aikaista uusimista. Huolto- ja korjaustoimenpiteet hän vinkkaa tekemään ennen lämmityskauden alkua.

Keskeiseksi huoltotoimeksi Remes laskee lämpöpatterien ja putkiston ilmaamisen silloin, kun järjestelmään on kertynyt ilmaa. Vesikiertoinen lämmönjakoverkosto kaipaa ajoittain myös tasapainottamista. Toimenpide on tarpeen tehdä vähintään 20 vuoden välein sekä tilanteissa, joissa patteriventtiilit tai patterit on uusittu tai rakennuksen lämmöneristykseen on tehty muutoksia.

– Ilmauksessa verkostossa kiertävästä vedestä poistetaan ilma ja tasapainotuksessa säädetään veden virtaama sopivaksi. Näin patterien pulputus ja veden liiallisen virtaaman aiheuttamat kohinat katoavat. Samalla asuntojen ja huoneiden välillä olevat lämpötilaerot poistuvat ja lämmittäminen on energiatehokkaampaa, Remes kertoo.

Lämmitysjärjestelmästä aiheutuvat häiritsevät äänet voivat liittyä myös kiertovesipumpun tai muiden lämmitysjärjestelmän osien kannakointeihin. Jos meluongelmia esiintyy uuden laitteen asennuksen jälkeen, syynä voivat olla laitteiden kiinnitysten aiheuttamat runkoäänet.

– Esimerkiksi kiertovesipumpun käyttöäänet voivat siirtyä kannakointien kautta talon rakenteisiin ja siitä edelleen asuntoihin. Kiertovesipumppujen kiinnityksissä olisikin syytä käyttää kumipäällysteisiä kannakkeita.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia