Lotraako naapurisi vettä sinun rahoillasi? Kohta se todennäköisesti loppuu

Kirjoittanut Mari Schildt 19.3.2020
Kuvitus: Maxim Usik

Energiatehokkuusdirektiivi patistaa taloyhtiöiden vesilaskutusta kohti asuntokohtaista kulutuksen mittaamista. Direktiivi istuu kuitenkin huonosti suomalaiseen asunto-osakeyhtiömalliin. Käytännön tasolla oma vedenkulutuksen määrä saattaa puolestaan tulla monelle yllätyksenä. Tilaajille

Käyttöveden laskutus on sujunut taloyhtiöiden määrittämillä vesimaksuilla, mutta muutos on tulossa. EU haluaa ohjata vesilaskutusta läpinäkyvämpään suuntaan siten, että taloyhtiön asukkaat näkisivät vesilaskustaan kuluttamansa vesimäärän ja sen lämmittämiseen tarvitun energian. Laskutettu summa määräytyisi tarkalleen niiden mukaan.

Tutkimusten mukaan havahtuminen omaan kulutukseen ja sen kustannuksiin laskee veden ja energian kulutusta. Tavoitteen ajamiseen on nyt valjastettu uusi EU:n energiatehokkuusdirektiivi. Se on saatettava voimaan jäsenmaiden lainsäädäntöön ensi vuoden lokakuuhun mennessä. Direktiivin mukaan huoneistokohtaiset vesimittarit olisi asennettava jokaiseen taloyhtiöön ja niitä olisi myös käytettävä vesilaskutuksen perusteena.

Pelkästään Suomen rivi- ja kerrostaloissa direktiivi koskee 2,7 miljoonaa ihmistä. Asiaa valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä, ja siitä odotetaan seuraavaksi hallituksen esitystä.

Monissa taloyhtiöissä ei ole mittareita

Ennen kuin direktiivi taipuu laiksi, TEM:in on ratkaistava monta käytännön ongelmaa. Direktiivi istuu huonosti suomalaiseen asunto-osakeyhtiömalliin, jollaista muualla Euroopassa ei tunneta.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Vesi