Taloyhtiön piha pimeä ja ankea? Aika tehdä valaistusremontti

18.10.2016
Kuva: Juho Kuva Markku Koski on tyytyväinen uusittuun pihavalaistukseen.

Asunto-osakeyhtiö Säästökeula uusi pihavalaistuksensa. Led-tekniikka lisäsi valon määrää ja pudotti sähkönkulutuksen kolmannekseen.

Vuosaaressa sijaitsevassa, 67 asunnon rivitaloyhtiössä on tehty viime vuosina liuta suuria remontteja. Pihavalaistuksen kohentaminen oli ollut hallituksen pöydällä jo vuosikaudet, ja viimein viime keväänä päästiin toimeen.

– Uusimme valaistustolppien, autokatosten ja leikkipaikan valot. Lukuisista remonteistamme tämä oli asukkaille kaikkein vaivattomin. Valaistus toimi koko ajan ja urakkakin kesti vain viikon verran, hallituksen puheenjohtaja Markku Koski kertoo.

Taloyhtiön tolppavalot ovat ulkonäöltään entisen kaltaisia, mutta kirkkautta tuottavat elohopealamppujen sijaan led-polttimot.

– Kaikki on toiminut moitteetta, mutta vasta syksyn pimeys näytti muutoksen todellisen suuruuden. Saamme enemmän valoa merkittävästi vähemmällä sähköllä.

Valo luo turvaa

Asunto-osakeyhtiö Säästökeulan isännöitsija Tero Alajääski Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy:stä muistuttaa, että hyvin valaistu piha lisää turvallisuutta:

“Kulku on varmempaa, ja kutsumattomat vieraat pysyvät poissa.”

– Kulku on varmempaa, ja kutsumattomat vieraat pysyvät poissa.

Säästökeulan valoremonttiin hän haki osaavia tekijöitä ja kilpailutti tarjoukset. Alusta saakka oli selvää, että pihalle tulee led-valaistus.

– Pieni sähkönkulutus, pitkäikäisyys, suuri valoteho, hän luettelee etuja.

Työn suunnitteli ja toteutti Suomen Valojakelu Oy. Isännöitsijä Alajääski pitää tilaajan kannalta tärkeänä sitä, että yrityksellä oli niin sanottu yhden luukun periaate

– Asioimme kaikissa työhön liittyvissä asioissa taloyhtiö asioi saman tahon kanssa. Tämä helpotti sopimista, ja ripeä ulkoremontti oli asukkaille lähes huomaamaton.

Laatu maksaa, mutta säästöä tulee

Suomen Valojakelun myyntipäällikkö Antti Lepistö kertoo, että moderni pihavalaistus pudotti vuosaarelaisyhtiössä valaistuksen sähkönkulutusta noin 70
prosenttia – ja silti valoa tulee selkeästi enemmän.

Moderni pihavalaistus pudotti sähkönkulutusta noin 70 prosenttia.

– Mielestäni led on pihavalaistukseen ehdottomasti järkevin ratkaisu. Hyvälaatuisten ledien käyttöikä on ylivertaisen pitkä. Laatuun kannattaa satsata, ja hinta korreloi laadun kanssa merkittävästi. Jos ostaa halpakaupasta kolme led-polttimoa kympillä, niin pettyy, hän korostaa. Ammattilaissuunnittelu takaa, että valoa tulee juuri sinne, minne sitä tarvitaan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Piha