Millaista on hyvä sisäilma?

Kirjoittanut Tuomo Tarvas 13.2.2019
Hyvä sisäilma vaihtuu tarpeeksi usein ja lämpötila on sopva

Hyvän sisäilman kriteerejä ovat sopiva lämpötila ja ilmankosteus sekä riittävä ilmanvaihto. Jos kärsit sisäilmaongelmista, tarkista nämä.

Kun yksi hikoilee kotona jo 20 asteessa, toinen vetää lisää peittoja päälleen.

Suositeltava huoneenlämpötila on 20-21 astetta, makuuhuoneen 18-20 astetta. Motivan suositukset perustuvat pitkäaikaisiin tutkimuksiin asukkaiden lämpöviihtyvyydestä. Ihmisten henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset eroavat suuresti.

Lämpötilat asunnoissa kannattaisi tarkistaa jo siitäkin syystä, että liian korkea lämpötila kuivattaa ilmaa ja lisää mikrobien määrää.

Ilman pitäisi vaihtua vähintään kerran kahdessa tunnissa

Ilmankosteus ja ilman virtaukset vaikuttavat siihen, miltä sisälämpötila tuntuu. Suositeltavin suhteellinen ilmankosteus on sisätiloissa 40-60 prosenttia. Rakennuksen ilmanvaihto pitäisi säätää niin, että ilma vaihtuu joka asunnossa vähintään kerran kahdessa tunnissa.

Lämmön tuntua voi lisätä tiivistämällä ovia ja ikkunoita.

Tutkijat puhuvat operatiivisesta lämpötilasta. Se kuvaa, millaisena ihmiset tuntevat lämpötilan. Operatiivisen lämpötilaan vaikuttavat esimerkiksi veto, kylmän hohkaaminen suurten ikkunapintojen läpi tai “kalseat” seinät ja lattiat.

Lämmön tuntua voi lisätä tiivistämällä ovia ja ikkunoita. Lämpöhävikkiä voi vähentää myös sälekaihtimilla ja muilla verhoilla.

Älä peitä pattereiden termostaatteja

Kodeissa tehdään usein se virhe, että termostaatti peitetään verhoilla tai huonekaluilla. Sen takia termostaatti aistii huoneen lämpötilan väärin. Termostaatin ja patterin edessä poitäisi olla vähintään parinkymmenen senttimetrin rako, jotta ilma pääsee kiertämään.

Termostaatin edessä pitäisi olla parinkymmenen sentin rako.

Peräti 75 prosentissa Suomen asuinrakennuksissa ei ole myöskään kunnolla säädetty lämmitysjärjestelmää, Motiva arvioi. Patteriverkoston tasapainotus voi vähentää taloyhtiön energiankulutusta jopa 15 prosenttia.

Asukkaat kyselevät isännöinniltä termostaattien toiminnasta etenkin näin syksyisin, kun lämmityskausi alkaa. Usein asukas valittaa, että patteri ei toimi, koska se ei tunnu lämpimältä.

Voi olla kuitenkin, että huonelämpötila on asetusten mukainen, mutta asukas ei ole tarkistanut lukemia.

Tarkista patterien toiminta avaamalla ikkunat

Patterin toiminnan voi tarkistaa sulkemalla huoneen oven ja avaamalla hetkeksi kaikki ikkunat. Jos patterit eivät vieläkään lämpene, termostaatissa voi olla vikaa.

Patterin ei tarvitse olla koko ajan lämmin. Usein riittää, että patterien yläosat ovat lämpimät ja alaosat suurin piirtein huoneenlämpoiset. Patterijärjestelmään on asetettu maksimilämpötila, jota asukas ei voi ylittää.

Jos haluaa viilentää kotiaan lämmityskaudella, ei kannata avata ikkunoita vaan vääntää ensimmäisenä termostaattia pienemmälle. Muuten termostaatti reagoi ikkunasta virtaavaan kylmään ilmaan ja alkaa lämmittää huonetta entistäkin rivakammin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Lämmitys Sisäilma