Lakipulma: Miten paljon puheenjohtaja saa käyttää taloyhtiön varoja kysymättä hallituksen mielipidettä?

19.6.2024

Hallituksen tehtävä on hoitaa taloyhtiön hallintoa ja järjestää rakennusten ja kiinteistönhoito asianmukaisesti.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen silloin kun päätetään yhtiön koosta tai asioista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen. Hallituksen päätös tarvitaan myös päätettäessä yhtiövastikkeen suuruudesta tai muista osakkeenomistajan hallinnassa olevien osakehuoneiston käyttämisen kustannuksista, kuten vesimaksuista.

Mitä olennainen käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että olennaisuutta arvioidaan aina taloyhtiökohtaisesti. Se, mikä on tavanomaista toisessa yhtiössä, voi olla epätavanomaista toisessa yhtiössä. Tarkkoja euromääriä ei ole asetettu, mutta talousarvio antaa lähtökohtaiset raamit taloyhtiön varojen käyttöön ja sitä on hyvä käyttää arvioinnissa apuna.

Laissa hallituksen puheenjohtajan erityistehtävä on vastata siitä, että hallitus kokoontuu tarvittaessa. Lisäksi hänen täytyy allekirjoittaa hallituksen kokouksen pöytäkirjat. Puheenjohtajalla ei siis ole erityistä oikeutta käyttää taloyhtiön varoja hallitukselta kysymättä, vaan hän toimii samalla valtuutuksella muunkin hallituksen kanssa.