Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Kenen vastuulle kuuluu taloyhtiössä huoneistokohtaisen saunan kiuas?

Huoneiston sähkölaitteet, kuten saunan kiukaat, kuuluvat osakkaan kunnossapitovastuulle. Taloyhtiö on vastuussa kiukaan seinärasiasta, joka on osa yhtiön sähköjärjestelmää.

Taloyhtiön kunnossapitovastuu kattaa osakehuoneistojen perusjärjestelmät ja myös yhtiön sähköjärjestelmät. Erilaiset sähköjärjestelmien osat, kuten pistorasiat, valokytkimet, huoneiston sisäiset sähköjohdot ja sulaketaulu, kuuluvat yhtiön vastuulle.

Huoneiston sisäpuoliset laitteet, kuten jääkaappi, astianpesukone ja kiuas, ovat yleensä kuitenkin osakkaan vastuulla.

Huoneiston sähkölaitteet, kuten saunan kiukaat, kuuluvat siten osakkaan kunnossapitovastuulle. Taloyhtiö on vastuussa kiukaan seinärasiasta, joka on osa yhtiön sähköjärjestelmää.

Kiukaan vaihdosta tulee tehdä kirjallinen muutostyöilmoitus taloyhtiölle, ja kiukaan asennuksen edellyttämät sähkötyöt tulee teettää ammattilaisella.

Yhtiöllä on asunto-osakeyhtiölain mukaisesti oikeus valvoa, että osakkeenomistajan kunnossapitotyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen yhtiön tai toisen osakkeenomistajan asettamia ehtoja.

Taloyhtiöllä on näin ollen oikeus valvoa, että kiukaan vaihdon sähkötyöt suoritetaan asianmukaisesti.

Kysymykseen vastasi asianajaja Marina Furuhjelm, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy