”Usein kuulee sanottavan, että johtajuus on palveluammatti. Johtajalla on kyky kuunnella ja kysyä oleellisia kysymyksiä, resursoida toiminta oikein ja auttaa ratkaisemaan ongelmia. Hyvän johtajuuden ja mikromanageerauksen rajan hyvä johtaja haistaa jo pitkältä.
Viimeiset kolme vuotta olen toiminut WHO:n strategisen rokotusasiantuntijaryhmän SAGE:n rivijäsenenä sekä koronarokottamisen työryhmän puheenjohtajana. Koko SAGE:n puheenjohtajuus alkoi tämän vuoden alusta. Puheenjohtajan roolissa on oleellista ymmärtää, mihin yhteistyöllä pyritään. Kokoukset, taustamateriaalit ja raportit sihteeristön kanssa on valmisteltava realistisessa aikataulussa, joka antaa ryhmän jäsenille riittävästi aikaa perehtyä. Itse kokoustilanteessa pyrin antamaan riittävästi tilaa muille ryhmän jäsenille ja jopa aktiivisesti kysymään hiljaisten jäsenten mielipiteitä.
Kansainvälisen asiantuntijaryhmän johtamisessa myös kulttuurinen herkkyys ja toisen asemaan asettautuminen ovat tärkeäitä asioita – samoin pyrkimys tasa-arvoon; kukaan ei halua tulla päälle päsmäröidyksi.
Kansainvälisen asiantuntijaryhmän johtamisessa myös kulttuurinen herkkyys ja toisen asemaan asettautuminen ovat tärkeäitä asioita.
On sanottu, että asiantuntijoita on vaikea tai jopa mahdoton johtaa. Ehkä siinä on hippu totuutta. Mutta toki samat johtamisen säännöt pätevät asiantuntijoihin siinä missä muihinkin. Kuunteleminen ja kunnioittaminen on tärkeää, kuten myös yhteisen tilannekuvan luominen, strategia ja alaisten sitouttaminen siihen.
Kriisin aikana johtamiselta tarvitaan sekä tarkkanäköisyyttä että laajakatseisuutta. Lisäksi johtajalta tarvitaan herkkää kykyä kuunnella ja asettaa kuulemansa ja uusi tieto suurempaan strategiseen kontekstiin. Tässä auttaa erilaisten skenaarioiden rakentaminen. Johtajalla pitää olla myös joustavuutta sen suhteen, mitä uusi tieto merkitsee jo valitun suunnan suhteen. Pitää olla valmis muuttamaan kurssia mutta varoa tuuliviirimäisyyttä. Lisäksi johtajan pitää osata priorisoida ja tehdä epämiellyttäviäkin päätöksiä.”