Taloyhtiön hallituksen kannattaa kuunnella asiantuntijoita

7.10.2015
Kuva: Juuso Noronkoski

Vuoden 2015 parhaan taloyhtiön hallituksen, Helsingin Malminkartanossa sijaitsevan Asunto Oy Toiskantie 1:en, vahvuuksiin kuuluvat strateginen ja energiataloudellinen ymmärrys sekä eteenpäin katsova hallitustyöskentely.

Puheenjohtaja Juhani Ruishalmeen luotsaama porukka on johtanut sujuvasti vaikeita remontteja ja jopa yhden tragedian, kun yksi taloista paloi tuhopoltossa.

Toiskantie 1:ssä on ikänsä puolesta ollut sekä pienempää että suurempaa kunnostustarvetta. Erilaisten elinkaarikorjausten oikea ajoitus vaatii suunnitelmallisuutta, missä tämä hallitus on hyvä.

Taloyhtiöstä energiatehokkaampi

Esimerkiksi kaikkien asuntojen ulko-ovet on korjattu energiataloudellisemmiksi ja nyt alkaa pihan salaojien kunnostus. Myös erillinen saunarakennus on kunnostettu. Keväällä 2014 kaikissa asunnoissa ja taloyhtiön saunassa otettiin ns. fiksuvesisysteemi, joka alentaa vedenkulutusta.

– Muutama vuosi sitten laadimme hallituksessa pitkäkestoisen suunnitelman asuntojen märkätilojen kunnostamiseksi nykyajan vaatimusten mukaiseksi. Kaikissa kylpyhuoneissa tehtiin kosteusmittaukset. Korjausjärjestys valittiin sen perusteella.

Ensimmäiset kylpyhuoneet kunnostettiin vuonna 2013, ja tavoitteena on, että vuonna 2018 kaikki on remontoitu, Juhani Ruishalme kertoo. Jotta taloyhtiön ja asukkaiden talous ei joutuisi liian kovalle koetukselle, hallitus on päättänyt kerätä hoitovastikkeen lisäksi korjausvastiketta, jota käytetään pienempiin remontteihin. Isommissa remonteissa rahoitus suunnitellaan erikseen.

Asunto-oy Toiskantie 1 koostuu yhdeksästä luhtitalosta, joissa on yhteensä 34 asuntoa. Kolmasosa asukkaista asuu vuokralla yksityisesti tai Helsingin kaupungin omistamissa asunnoissa.

Hyvä yhteishenki näkyy paitsi taloyhtiössä myös hallituksen työskentelyssä.

Mitä tulipalosta opittiin?

Suunnitelmallisesta toiminnasta huolimatta ikäviä yllätyksiäkin on sattunut. Vuonna 2010 yhden rakennuksen ulkoseinä syttyi palamaan kesällä keskellä päivää. Tuli levisi ullakolle, jossa se eteni vaakasuoraan pitkin rakenteita kuin puhallusputkessa.

– Tapahtuneen jälkeen pidimme pelastusviranomaisten ja vakuutusyhtiön kanssa yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa asiaa käsiteltiin. Myöhemmin järjestimme vpk:n kanssa paloharjoituksen, jossa asukkaat saivat harjoitella sammuttamista, Ruishalme kertoo.

Tragedian seurauksena asuinrakennusten ullakkotilaan rakennettiin nykymääräysten mukaiset palosulut. Palosulut estävät liekkien leviämisen pitkin rakenteita.
Samalla rakennukset eristettiin energiataloudellisemmiksi.

Yhteistyö, kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys

Paras hallitusTaloyhtiön elinkaari on tyypillinen: Vuonna 1985 yhtiöön muutti runsaasti lapsiperheitä. Vuosituhannen vaihteessa piha hiljeni, kun lapset aikuistuivat ja muuttivat pois. Nyt yhtiöön on alkanut muuttaa uudestaan lapsiperheitä.

Taloyhtiötä voisi kuvailla 20 yhteisölliseksi, mutta Ruishalmeella on mielessä parempiakin sanoja:

– Minusta yhteisöllisyys tarkoittaa tapahtumia kuten Kallion pihajuhlat: yhtenä päivänä ollaan yhteisöllisiä ja 364 päivänä ei välitetä muista mitään.
Puhuisin ennemminkin hyvästä naapurisovusta tai yhteishengestä. Ne tarkoittavat sellaista pitkäjänteistä yhdessä tekemistä, joka kuvaa Toiskantien asukkaiden arkea.

Hyvä yhteishenki näkyy paitsi taloyhtiössä myös hallituksen työskentelyssä. Kaikista asioista voidaan keskustella sulassa sovussa rakentavasti. Ruishalme sanoo, että uusia näkemyksiä toimintaan saadaan etenkin vastikään muuttaneilta. Myös yhteistyö isännöitsijän kanssa sujuu mutkattomasti.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Taloyhtiön johtaminen