Kuratassujen pelastus! Sari pesee Sämpyn ja Timin taloyhtiön koirien pesupaikassa

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 2.5.2023
Aleksi Poutanen

Helsinkiläisessä taloyhtiössä pysyvät puhtaina niin koirat kuin rappukäytävät.

Kuten jokainen koiran omistaja tietää, kurakelit tarkoittavat kotiin kulkeutuvaa likaa.

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa tornitalo Majakassa tätä ongelmaa ei ole – kiitos koirien pesuun tarkoitetun pesupaikan.

Asunto Oy Helsingin Redin Majakan asukas Sari Heino kertoo hyödyntävänsä taloyhtiön arkieteistä ja sen pesupaikkaa erityisesti huonolla säällä. Heinon lhasa apso -rotuiset koirat Sämpy ja Timi pääsevät sateisten lenkkien jälkeen maha- ja tassupesulle.

 – Kun kuulin pesutuvan olemassaolosta, ajattelin, että jes, ihanaa! Lemmikkejä on nykyään paljon taloyhtiöissäkin, joten on hyvä ottaa nekin huomioon, Heino sanoo.

Kun kuulin pesutuvan olemassaolosta, ajattelin, että jes, ihanaa!

Sari Heino

Monikäyttöinen tila

35-kerroksisen Majakan koirienpesupaikka sijaitsee rakennuksen puistokannen sisääntulon vieressä. Sinne pääsee suoraan ulkoa sähköovesta, joten kura ei pääse kulkeutumaan hissiaulaan. Pesupisteessä on allastason ja käsisuihkun lisäksi kuivaaja, jolla voi viimeistellä koiran kuivaksi.

Heinon mukaan pesupaikka on toiminut hyvin. Kurakeleillä myös koiran kurapuku on helppo huuhdella altaassa. Heino antaa kiitosta pesupaikan suunnittelulle. Allas on korotettu, joten se on pesijän selkää ajatellen ergonominen.

Osa asukkaista pesee tilassa myös polkupyöriä, lasten kuravaatteita ja muita välineitä.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Henry Ahlavuo

Pesupaikka on rakennettu rakennuttajan toimesta. Taloyhtiön hallitus on myöhemmin lisännyt tiloihin myös käyttöopasteen.

 – Majakassa on noin 500 asukasta. Osa asukkaista pesee tilassa myös polkupyöriä, lasten kuravaatteita ja muita välineitä, taloyhtiön hallituksen jäsen Henry Ahlavuo kertoo.

Koirien pesupaikan lisäksi taloyhtiön lemmikkiystävällisyyttä tukevat pihakannella sijaitsevat koirien käymäläpiste ja jäteastia.

 – Kaupunkiympäristössä tällaiset ratkaisut lisäävät niin asukkaiden kuin pihaistutuksien viihtyvyyttä, Ahlavuo pohtii.

Apu siisteyshaasteisiin

Ahlavuo voisi suositella lemmikkien pesupaikkaa myös muille taloyhtiölle.

 – On iso etu, että toiminnallisuus on otettu huomioon jo rakentamisvaiheessa. Meillä pesupiste on simppeli apu siisteyshaasteisiin.

Ahlavuon mukaan tilan käyttöveden määrä on minimaalinen, joten kustannukset jäävät pieniksi. Toistaiseksi myöskään korjauskuluja ei ole ollut.

 – Se, että likaiset koirat pestään omassa tilassaan, kompensoi myös siivoojan tarvitsemaa aikaa, sillä koirat tuovat vähemmän likaa muihin kerroksiin.

Ahlavuo muistuttaa, että myös koirattomat asukkaat hyötyvät ratkaisusta.

 – Ne, jotka tilaa käyttävät, käyttävät sitä itselleen rakkaiden lemmikkien ja välineiden hoitoon. Ne, jotka tilaa eivät käytä, hyötyvät siistimmistä tiloista.

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 2/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki