Kummajainen nimeltä taloyhtiö – ulkomailta Suomeen muuttaneelle säännöt ja tavat vaativat totuttelua

Kirjoittanut Pi Mäkilä 27.4.2020
Suomalainen taloyhtiö on maailmanlaajuisesti katsottuna kummajainen. Taloyhtiö naapureineen voi olla maahanmuuttajalle tärkeä keino integroitua yhteiskuntaan. Ja vaikka lukuisat säännöt voivat aluksi hämmentää, moni oppii arvostamaan niitä, hallitustyötä ja isännöintiä. Kuvat: Marjaana Malkamäki

Suomalaisissa taloyhtiöissä arvostetaan rauhaa ja yksityisyyttä. Se on monelle ulkomailta muuttaneelle uutta. Myös lukuisia sääntöjä ihmetteli aluksi Sahba Frooghi (kuvassa tyttärensä Nadalin, 2, kanssa), mutta sittemmin Yhdysvaltojen kautta Suomeen muuttaneet Frooghit ovat oppineet arvostamaan niitä. Tilaajille

Miten ulkomailta Suomeen muuttanut näkee taloyhtiön? Maahanmuuttajat näkevät taloyhtiössä sääntöjä, sääntöjä, ja vielä vähän lisää sääntöjä. Siltä suomalaisessa taloyhtiössä asuminen tuntui heti alusta saakka Kamerunissa syntyneestä Sahba Frooghista.

– Alussa ihan kaikki oli omituista. Kaikkein kummallisinta oli se, miten ihan kaikkeen on olemassa säännöt, siitä lähtien, milloin omassa kodissaan saa pitää ääntä, Frooghi nauraa.

Frooghi muutti Jyväskylään vuonna 2006. Nyt mies asuu vaimonsa Nachidahin ja lastensa Niman, 6, ja Nadalin, 2, kanssa Tampereen Kaukajärvellä. Omistusasuminen on tuonut taloyhtiössä asumisesta esiin uusia puolia.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Pi Mäkilä

Kirjoittaja: Pi Mäkilä

Asuminen on yksi elämämme tärkeimmistä osa-alueista. Siksi on tärkeää, että omassa kodissa ja taloyhtiössä on viihtyisää. Minua kiehtovat erityisesti asumismukavuuden parantamiseen, piha-alueisiin, remontointiin ja sisustamiseen liittyvät aihealueet.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Pi Mäkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Viestintä