Kotisatamassa kukaan ei jää juhlapyhinä yksin

Kirjoittanut Salla Korpela 6.12.2023
Kuva: Aleksi Poutanen

Kotisataman yhteisöllisessä senioritalossa on aloitettu jouluun valmistautuminen yhdessä. Kuusta koristelevat edessä istuva Leena Vahtera, hänen takanaan vasemmalla Anders Nordlund, Kalevi Hujanen asettelee tähteä ja oikealla Eeva Hujanen.

Vajaat kymmenen vuotta sitten valmistunut Kotisatama-talo kohoaa Helsingin Kalasatamassa, kauppakeskus Redin länsipuolella Arielinkadulla. Joulun alla sen voi tunnistaa ikkunoissa päivä päivältä lisääntyvistä valotähdistä, jotka kuuluvat yhteisöllisen senioritalon jouluperinteisiin.

– Tämä on meidän versiomme joulukalenterista: sytytämme joka päivä uuden tähden, ja jouluaattona niitä on sitten 24, kertoo talossa asuva ja hankkeessa alusta saakka vaikuttanut Leena Vahtera.

Linnan vastaanotto katsotaan yhdessä

Kotisataman joulukausi alkaa jo marras-joulukuun vaihteessa pidettävillä myyjäisillä, joihin asukkaat tekevät pitkin syksyä sukkia, lapasia ja nuken vaatteita sekä leivonnaisia. Tapahtuma on alueen asukkaille avoin ja sitä osataan naapurustossa odottaakin.

– Myyjäiset tuottavat yleensä satoja euroja. Niillä ostetaan jotakin mukavaa ja hyödyllistä talon tarpeisiin, kuten kukkasipuleita, kalusteita, kuntoiluvälineitä tai ihan vain kuohuviiniä juhliin.

Jotkut eivät enää juurikaan liiku ulkona varsinkaan talviaikaan. Heille on iso etu, kun jouluista ohjelmaa järjestetään oman katon alla ja tutussa porukassa.

Itsenäisyyspäivänä on tapana syödä hyvin ja pukeutua parhaimpiin – Suomen 100-vuotisjuhlassa ripustettiin rintapieliin myös kunnia- ja ansiomerkit. Aterian päätteeksi katsotaan Linnan vastaanottoa talon yhteisen ruokasalin isolta valkokankaalta. Tanssiminen on jätetty Linnan vieraille, mutta juhlapuhujia on löytynyt myös talon oman väen joukoista.

Joulun odotukseen kuuluvat myös joululaulajaiset, joita säestää joku soittotaitoinen salin punaisella pianolla.

– Jotkut senioritalon asukkaista ovat jo melko iäkkäitä eivätkä enää juurikaan liiku ulkona varsinkaan talviaikaan. Heille on iso etu, kun jouluista ohjelmaa järjestetään oman katon alla ja tutussa porukassa, Leena Vahtera toteaa.

Ennen koronaa läheisen päiväkodin lapset kävivät leipomassa piparkakkuja talon asukkaiden kanssa yhteisessä keittiössä sekä kuuntelemassa joulusatuja ääneen luettuina. 

Kestokuuset esiin

Muutamia päiviä ennen joulua haetaan varastosta joulukuuset ja koristellaan ne: yksi alakerran yhteiseen saliin, toinen yläkerran takkahuoneeseen.

– Meillä päädyttiin ison väännön jälkeen muovikuusiin ihan käytännön syistä. Pitkällä tähtäimellä ne ovat myös ekologisesti kestävä ratkaisu.

Jouluaattona nautitaan puolen päivän aikaan yhteinen joulupuuro sekä torttukahvit ja katsotaan televisiosta joulurauhan julistaminen Turun raatihuoneen torilla. Aattoiltaa jokainen viettää omissa porukoissaan, joskin talon takkahuoneeseen on monena vuonna illansuussa kokoontunut väkeä kahvittelemaan ja jakamaan omia jouluherkkujaan.

– Suurin osa talon väestä asuu yksin, eikä kaikilla ole lainkaan lähisukulaisia. He viettäisivät jouluaan muuten todennäköisesti yksin. Talossamme voi aina lähteä siitä, että seuraa löytyy, jos sitä kaipaa.

Kohde

Taloyhtiön nimi Asunto Oy Helsingin Kotisatama
Paikkakunta Helsinki
Rakennusvuosi 2015
Rakennusten määrä Yksi
Huoneistojen määrä 63
Isännöintiyritys Helsingin Merihaka Oy

Salla Korpela

Kirjoittaja: Salla Korpela

Olen kiinnostunut ihmisten hyvän elämän visioista ja siitä, miten asumisen ja rakentamisen ratkaisut eri aikoina ovat niitä ilmentäneet. Asunto-osakeyhtiö ja sen asukkaat ovat monelle meistä lähinnä kylää muistuttava yhteisö. Siinä on paljon potentiaalia - joka suuntaan.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Salla Korpela →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhteisöllisyys