Voiko taloyhtiö kieltää kotiparturin mainostaulun?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 21.3.2023
Pixabay

Tällä palstalla vastataan lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää juridisia kysymyksiä sähköpostitse: toimitus@kotitalolehti.fi.

Kysymys: Mitä tehdä, kun taloyhtiön hallitus kieltää kotiparturikampaamon opas-mainostaulun laittamisen esille niin, että se näkyy autotielle? Rivitaloasunnostani on yksi huone kampaamokäytössä.

Tapauksessa merkitystä on sillä, onko kyseinen tila, johon mainostaulu on tarkoitus laittaa esille, osakkaan vai yhtiön hallinnassa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksessä on määriteltävä ne tilat, joihin osakkeet tuottavat hallintaoikeuden.

Yhtiön vapaassa harkinnassa on se, hyväksyykö se mainostaulut tämän hallintaan kuuluvissa tiloissa. Taloyhtiön ei tarvitse perustella hyväksymättä jättämistä, joskin sen voidaan hyvään hallintotapaan katsoa kuuluvan. Esimerkiksi rakennuksen ulkoseinien katsotaan kuuluvan yhtiön hallintaan. Jos kyse on rakennuksen ulkoseinään asennettavasta mainostaulusta, jää tämän salliminen siten yhtiön vapaaseen harkintaan.

Sen sijaan, jos kyse on osakashallinnassa olevasta tilasta, esimerkiksi osakashallintaisesta piha-alueesta, osakkaalla voidaan lähtökohtaisesti katsoa olevan vapaa oikeus pystyttää kohtuullinen mainostaulu piha-alueelleen.

Jos kyse on osakashallintaiseen tilaan asennettavan mainostaulun asentamisen kieltämisestä, viime kädessä tuomioistuin voi oikeuttaa osakasta tekemään muutoksen.

Tilanteessa on huomioitava myös osakkaiden yhdenvertainen kohtelu. Samassa asemassa olevia osakaita tulisi kohdella samalla tavalla. Jos esimerkiksi yhtiö on aiemmin antanut luvan vastaaville mainostauluille hallitsemissaan tiloissa, puoltaisi tämä luvan myöntämistä samoin perustein myös muille osakkaille.

Kysymykseen vastasi asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy.

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2023