Kolme kohtaa, joissa taloyhtiö voi säästää energiaa ja rahaa ilman isoa remonttia

Kirjoittanut Meri Siippainen 9.3.2021

Taloyhtiöissä voidaan säästää energiaa tarkistamalla ilmanvaihto, vedenkulutus sekä ikkunoiden ja ovien tiivistys. Tämä tuli ilmi, kun isännöitsijät kertoivat kokemuksiaan energiatehokkuuden parantamisesta Isännöintiliiton Energiabarometrissa.

– Kun laittaa kuntoon nämä kolme asiaa tai edes yhden niistä, säästää jo rahaa ja energiaa, Isännöintiliiton vaikuttamis– ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa kertoo tiedotteessa.

Samalla saadaan muitakin hyötyjä: Esimerkiksi ilmanvaihdon tarkastus ja säätö vaikuttaa myös sisäilman laatuun. Tiivistetyt ikkunat ja ovet taas kestävät muutenkin paremmin, ja niiden käyttöikä voi pidentyä.

Numerot kertovat, onko energiansäästöä syntynyt

Energiatehokkuuden parantamisessa on tärkeä tuntea taloyhtiön nykytila ja seurata muutosten vaikutuksia. Paljonko lämpöä tai vettä valuu mahdollisesti hukkaan nykytilanteessa?

Monesta taloyhtiöstä löytyy todennäköisesti jokin hieman vuotava wc-pönttö tai hana. Envera Oy:n Fiksuvesi-palvelun tekemien laskelmien mukaan esimerkiksi yksi vuotava wc-laite voi aiheuttaa kuukaudessa yli tuhat euroa ylimääräisiä kuluja.

Huoneistokohtaiset vesimittarit auttavat huomaamaan vuotoja ja hillitsevät asukkaiden vedenkulutusta muutenkin. Vesimittarit tuovat myös säästöjä suoraan asukkaille, kun kukin maksaa vedestä vain kulutuksensa mukaan.

Ilmanvaihdon ongelmat aiheuttavat jopa 40 prosenttia energiahukasta

Vanhentuneiden ilmanvaihtojärjestelmien tilalle tarjolla on erilaisia älykkäitä ja oppivia ratkaisuja. Niihin tutustuminen kannattaa erityisesti 1960–80-lukujen koneellista ilmanvaihtoa käyttävissä taloyhtiöissä. Ilmanvaihdon ongelmat aiheuttavat pahimmillaan jopa 40 prosenttia taloyhtiöiden energiahukasta.

Monissa taloyhtiöissä luullaan, että energiatehokkuutta kannattaa miettiä vain isoimpien korjaushankkeiden yhteydessä, mutta ajattelutapa kaipaa ravistelua.

– Energiatehokkuus on laaja kokonaisuus, mutta pienilläkin asioilla on merkitystä, Viljamaa toteaa.

Jos taloyhtiössä halutaan säästää energiaa ja selvittää mahdollisia energiansäästökohteita, työ kannattaa aloittaa asiantuntijan tekemällä kartoituksella. Näin toimenpiteet voidaan kohdistaa eniten uudistamista vaativiin kohtiin.

Isännöintiliiton Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3000 taloyhtiötä. Barometri toteutettiin yhteistyössä Carunan, Cervin, DNA:n Wattisen, Fiksuveden, Handelsbankenin ja Vahasen kanssa.

Lue lisää: 20 prosenttia suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta – miksi energiaremontit jumittavat?

Lue myös: Energiaremontilla pienenee sekä asumisen hiilijalanjälki että lämmityslasku, mutta mikä energiaremontti oikein on?

Aiheesta muualla:

Isännöintiliiton Energiabarometri 2021 tutustuttavissa pdf-muodossa

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ikkunat Sisäilma Vesi