Kissa pissii lasten leikkipaikalle, mitä tehdä?

Kirjoittanut Meri Siippainen 11.2.2019
Kissan kaulapantaan kannattaa lisätä omistajan tiedot, ettei harhailijaa vahingossa viedä löytöeläinkotiin.

Jos tuntematon kissa tekee tarpeitaan taloyhtiön leikkipaikalle tai liikkuu häiritsevästi tontilla, kannattaa ensiksi varmistaa, onko kyseessä naapurin lemmikki vai kulkukissa. Jos omistajaa ei löydy, kiertolaisen voi toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan.

Vaikka kissa liikkuisi kielletyillä alueilla tai aiheuttaisi muuten asukkaille harmia, sitä ei saa vahingoittaa. Tontilla retkeilevää kissaa ei myöskään saa ottaa omaksi lemmikiksi noin vain, vaan kissa toimitetaan aina ensin löytöeläinten talteenottopaikkaan tunnistusta varten.

Omistajan tiedot kissan kaulapantaan

Kissan omistajien kannattaa huomioida kaksi seikkaa. Ensinnäkin eläinsuojelulaki kieltää kissan heitteillejätön: hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Kesällä otettua kissaa ei ole lupa jättää selviytymään itsekseen syksyn tullen.

Mikään laki ei kiellä lemmikin itsenäisiä ulkoiluretkiä.

Toisaalta mikään laki ei kiellä lemmikin itsenäisiä ulkoiluretkiä. Ulkoileva kissa kannattaa kuitenkin varustaa omistajan yhteystiedoilla, vaikkei laki siihen velvoitakaan. Kissalle voi laittaa kaulaan pannan, jossa on omistajan tiedot, tai eläimelle voi hankkia tunnistemerkinnän eli mikrosirun. Omistajan täytyy tällöin kuitenkin muistaa päivittää yhteystietonsa mikrosirurekisteriin.

Kissa ei saa käydä torilla

Joskus vapaasti kuljeskeleva kissa aiheuttaa harmia tekemällä tarpeitaan taloyhtiön leikkipaikalle. Lain mukaan kissa ei saisi liikkua lasten leikkialueilla, yleisellä uimarannalla, kuntopolulla, ladulla tai urheilukentällä eikä toriaikana torilla. Koska kissa tuskin itse pystyy päättelemään, käyskenteleekö se torilla sopimattomaan aikaan, omistajan olisi tavalla tai toisella pystyttävä ehkäisemään kissan retket kielletyille alueille.

Omistajalla ei ole velvoitetta kerätä kissan jätöksiä pois.

Kissan jätöksiin taas ei liity samanlaisia säädöksiä kuin koiran ulosteisiin: omistajalla ei siis ole velvoitetta kerätä niitä pois. Tokikaan edellä mainitusta laista johtuen, kissan jätöksiä ei saisi jäädä esimerkiksi leikkipuistoihin tai yllä mainituille kuntoilualueille.

Kunta huolehtii kulkukissoista

Koska kissalla on vapaa liikkumaoikeus sekä taajamissa että niiden ulkopuolella, jokaista tontin yli harhailevaa kattia ei kannata ottaa kiinni. Jos kissa kuitenkin vaikuttaa selkeästi hylätyltä tai kulkukissalta, on usein syytä toimia.

Eläinsuojelulain 15. pykälän mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan tai löytöeläinkotiin. Useimmiten paikallinen eläinsuojeluyhdistys osaa neuvoa oikean tahon.

Kun haluaa tarjota löytökissalle kodin, on silloinkin parempi toimia löytöeläinkodin kautta. Lisätietoja saa yleensä paikasta, jonne kissa on otettu talteen.

Ydinkeskustalla ja omakotialueella ei ole eroja

Lain näkökulmasta kaupungin ydinkeskustalla ja suojaisalla omakotialueella ei ole eroa kissan liikkumavapauden suhteen. Teoriassa kissa saa ulkoilla itsekseen vaikka Helsingin Töölössä. Harva toki päästää lemmikkiään liikkumaan alueilla, jossa esimerkiksi liikenne aiheuttaa riskejä.

Kissojen suhteen kannattaa muutenkin käyttää tervettä järkeä. Hylätyt, eksyneet tai vahinkoa aiheuttavat kissat, joiden omistajaa ei saada selville, toimitetaan kunnan haltuun; harmittomiin tontilla käyskentelijöihin kannattaa suhtautua maltilla.

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha