Kesä tuo Välimeren kasvillisuuden parvekkeille – Myös kestosuosikit pitävät pintansa

Kirjoittanut Satu Vikman 21.5.2025
Kuva: iStock

Tänä vuonna parvekkeilla voi nähdä Välimeren paahteisten rinteiden kasveja, kuten oliivipuita.

Kylmä kevät ja yöpakkaset ovat viivästyttäneet parvekekukkien istutusta.

– Kylmänarat kesäkukat voi istuttaa ulos vasta kun lämpötila on päivisin noin 10 astetta. Yöksi kasvit voi suojata kasvuharsolla tai tuoda arimmat sisälle. Keväällä kesäkukat eivät ole vielä karaistuneet, joten ne kestävät kylmää paljon huonommin kuin syksyllä, kertoo puutarhuri Tiina Salonen Viherlandia Oy:sta.

Kun istutuspuuhiin päästään, mitä kasveja parvekkeelle kannattaa laittaa? Kasvit valitaan parvekkeen valoisuuden perusteella. Kestosuosikkeja suomalaisilla parvekkeilla ovat erilaiset pelargonit, miljoonakello ja samettikukat. Yrtit vaativat vähän tilaa ja ovat helppohoitoisia – suurin osa niistä viihtyy parhaiten aurinkoisella parvekkeella.

– Helppohoitoisimpia parvekekukkia ovat esimerkiksi miljoonakellot, lumihiutaleet, verililjapuut, erilaiset koristeheinät ja pelargonit. Paahteisella parvekkeella menestyvät erilaiset mehikasvit, Salonen luettelee.

Tänä kesänä trendikkäitä ovat Välimeren kasvit, kuten oliivi-, sitrus- ja laakeripuut ja yrteistä rosmariini, oregano ja timjami.

Hyötykasveista parvekeviljelyyn sopivat tomaatit, paprikat, chilit, herneet, salaatit, kurkut, mansikat ja jopa peruna. Myös puuvartisia pilariomenapuita, kirsikkapuita ja runkoherukoita voi kasvattaa parvekkeella. Jos haluaa uusinta uutta parvekkeelleen, katse kannattaa suunnata etelään.

– Tänä kesänä trendikkäitä ovat Välimeren kasvit, kuten oliivi-, sitrus- ja laakeripuut ja yrteistä rosmariini, oregano ja timjami. Nämä viihtyvät parhaiten lämpimällä ja aurinkoisella parvekkeella, Salonen kuvailee.

Valoa, vettä ja ravinteita

Ruukkuvalinnassa Salonen korostaa ruukun vedenpito-ominaisuuksia.

– Ruukkujen tulisi olla riittävän suuria, vähintään 30 cm x 30 cm, koska suurempi multatila pidättää vettä pidempään. Muoviset ruukut ovat helppoja ja kevyitä siirrellä. Pyörälliset istutuslaatikot ja parvekelaatikot ovat myös näppäriä. Altakasteluruukut ovat käytännöllisiä, jos ei ole mahdollisuutta joka päivä kastella.

Tasaisen kastelun lisäksi kasvit tarvitsevat ravinteita. Ilman jatkuvaa lannoitusta mikään kukka tai hyötykasvi ei jaksa kasvaa ja kukkia. Lannoituksen voi antaa kasteluveteen sekoitettuna mietona lannoitteena tai multatilaan voi sekoittaa pitkävaikutteista lannoitetta, Salonen kertoo.

Ruukkujen tulisi olla riittävän suuria, koska suurempi multatila pidättää vettä pidempään.

Osa kesäkukista vaatii vanhojen kukkien jatkuvaa poistamista. Kun vanhat kukinnot poistetaan, kasvi tekee uusia nuppuja ja kukinta jatkuu.

Syksyn tullen parvekkeen ilontuojista ei tarvitse luopua, vain lajikkeet vaihtuvat.

– Loppukesästä voi siivota osan kesäkukista pois, ja korvata ne syksyn kausikasveilla, joita ovat pallokrysanteemit ja pensastädykkeet ja vähän syksymmällä erilaiset kanervat, callunat, hopealangat ja marjakanervat. Nämä kestävät parvekkeella seuraavaan kevääseen, Salonen kertoo.

Fakta: Paahteinen vai varjoisa parveke? Suosi näitä kasveja

Paahteisella parvekkeella menestyvät:
1. Miljoonakellot
2. Maljaköynnös
3. Tarhaneilikka

Varjoisalle parvekkeelle hyviä valintoja ovat:
1. Terassihortensia
2. Verenpisara
3. Uudenguineanliisa eli sateenkaaribalsami

Satu Vikman

Kirjoittaja: Satu Vikman

Satu Vikman on Indonesiassa ja Suomessa asuva viestintäkonsultti, joka on kiinnostunut erityisesti rakentamisesta, infrasta ja energiasta.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Satu Vikman →