Käytä aivojasi viisaasti: “Pyrkimys tehdä montaa asiaa yhtä aikaa on aivoille erityisen kuormittavaa”

Kirjoittanut Tiina Komi 1.12.2023
Kuva: iStock

Jatkuva ajan hermolla oleminen ja elämän kiivaus kuormittavat aivoja. Omaa hyvinvointia ja jaksamista voi parantaa vaalimalla aivorauhaa.

Aivojen hyvinvointiin voi vaikuttaa tekemällä asioita, jotka vähentävät aivojen ylikuormittumista. Aivorauhasta kertoo kyky keskittyä asioihin kunnolla ja suoriutua hyvin työn alla olevista tehtävistä. Kun aivot voivat hyvin, kokonaishyvinvointi kohenee.

Tietotulva, alituiset muutokset ja jatkuvat keskeytykset kuormittavat aivoja. Tarkkaavaisuus, päätöksenteko ja uuden oppiminen voivat myös rasittaa aivoja. Pyrkimys tehdä montaa asiaa yhtä aikaa on aivoille erityisen kuormittavaa. Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Tuomas Mäki-Ontto, joka on mukana Aivorauhasta hyvinvointia -hankkeessa kertoo, että jatkuva tiedon käsitteleminen on rankkaa.

– Ihmisen aivot ovat kehittyneet paljon hitaammin kuin ympäröivä maailma. Ne pystyvät käsittelemään vain yhtä yksittäistä asiaa kerrallaan.

Pirstaleisuus kuormittaa aivoja

Aivotutkijat ovat huomanneet, että aivomme metsästävät helppoja ja nopeita palkintoja. Jatkuvista keskeytyksistä on tullut kaikille elämänalueille levinnyt tapa.

Tietotyötä tekevä henkilö hyppii herkästi asiasta toiseen osin huomaamattaan. Keskityt kymmenen sekuntia tämän artikkelin lukemiseen, vilkaiset tietokoneen ruudulle ilmestyvää merkkiä sähköpostin saapumisesta ja samassa ruudulle ponnahtaa muistutus pian alkavasta palaverista. Jokaisen keskeytyksen jälkeen aivosi joutuvat ponnistelemaan voidakseen palata kesken jääneeseen tehtävään.

Aivot pysähtyvät hetkeksi joka kerran tehtävästä toiseen siirtyessään, mutta tapahtumahetkellä tätä ei itse tiedosta. Moni kokee jatkuvat pysähdykset rasittavina vasta jälkeenpäin. Työpäivän pirstaleisuus kuormittaa aivoja. Mäki-Ontto neuvoo priorisoimaan eli asettamaan tärkeysjärjestykseen työn alla olevat tehtävät.

Voit valita, mihin energiaasi käytät. Kaikkia tehtäviä ei kannata tehdä sata lasissa.

– Vähemmän tärkeät asiat kannattaa hoitaa pienemmillä resursseilla kuin tärkeät asiat. Tiedän, että käytännössä on usein vaikea arvottaa, mihin käyttää sata, mihin taas kolmenkymmentä prosenttia resursseistaan.

Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Työtä keskeyttävät häiriöt ovat usein vain yhden painalluksen päässä. Kännykät, tabletit ja läppärit ovat lähes kaikkien ulottuvilla. Luontainen uteliaisuus vetää meitä kurkistamaan esimerkiksi uutissivuja, emmekä tule ajatelleeksi tällaisen kurkistelun kuormittavuutta aivojen kannalta.

Mäki-Ontto neuvoo valitsemaan, millaisen roolin erilaisille häiriötekijöille antaa ja miettimään, kuka sinun päivääsi johtaa. Työyhteisön ja tiimin kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt esimerkiksi siitä, milloin toisen saa keskeyttää. Jokainen voi itse valita, millaisen roolin eri tietokanaville antaa, esimerkiksi mitä sosiaalisen median sovelluksia puhelimeensa lataa. Voit hallita laitteitasi itse tai sallia niiden hallita sinua.

Aivorauhan kannalta on oleellista havaita ja tunnistaa aivoja kuormittavat tekijät. Esimerkiksi Tuomas Mäki-Ontto pyrkii itse välttämään tietoisesti multitaskaamista eli monen asian tekemistä samaan aikaan. Hän keskittyy siihen, mitä tekee.

Mäki-Ontto pyrkii olemaan aidosti läsnä kokouksissa, on kyse sitten lähi- tai etäkokouksesta. Hän pitää kameraa auki, eikä tee rinnalla mitään toista asiaa, vaan kuuntelee, tekee muistiinpanoja ja on koko ajan perillä siitä, mitä tapahtuu.

– Jos yrittää tehdä kokouksen aikana muuta, syntyy helposti kognitiivista eli tiedollista kuormitusta. Jälkeenpäin joutuu miettimään, mistä kokouksessa oikeastaan sovittiin ja mitä päätettiin.

Kohti aivorauhaa

  • Huokoista päivääsi järjestämällä siihen pieniä pysähdyksiä ja hetkiä, jolloin ehdit palautua.
  • Jo pieni liike vähentää kognitiivista kuormitusta. Kun nouset välillä seisomaan tai käyt vaikka viiden minuutin kävelyllä, se keventää kuormitusta ja auttaa aivojasi palautumaan.
  • Myös musiikin kuunteleminen, kirjan lukeminen tai pieni jutustelu tauolla viestivät aivoille, että nyt voi rentoutua.
  • Valmistaudu etukäteen kokoukseen ja varaa aikaa jälkireflektioon, jotta asiat eivät jää roikkumaan keskeneräisinä.
  • Saavu kokoukseen ajoissa, mieluiten jo ennen kokousta. Varaa aikaa jutusteluun ennen varsinaiseen asiaan menoa.
  • Pidä huoli siitä, ettei työ vie kaikkea energiaasi vaan sitä jää myös vapaa-ajasta nauttimiseen.
Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen