Monta syytä tehdä julkisivuremontti talvella

Kirjoittanut Terhi Nieminen 15.2.2019
Kun talo huputetaan julkisivuremontin ajaksi kesällä, aurinko lämmittää huoneistoja ja tuulettaminen on vaikeaa. Talvella ulkonakin on pimeää, eikä huputus ärsytä asukkaita niin paljon. Kuva: Kaisa Leiwo

Taloyhtiöt aristelevat julkisivujen korjaamista talvella paisuvien kustannusten pelossa. Talvella tehdyistä urakoista saa kuitenkin usein alennuksia, jolloin kustannukset pysyvät suunnilleen samoina kuin kesälläkin.

Materiaalitoimittajat myyvät tavaraa usein halvemmalla talvisin, jos kesän varasto ei ole mennyt kaupaksi. Myös telineurakoitsijat saattavat tehdä asennuksia edullisemmin, koska talvella heille on vähemmän töitä tarjolla. Lisäksi kaluston vuokrasta on mahdollisuus saada alennuksia.

Kun rakennusyritykset kilpailuttaa kunnolla, talviremontin hintaa saa halvemmaksi. Varsinaisia säästöjä talvikorjaamisesta kuitenkaan tuskin tulee. Hinnat ovat taantuman ja rakentamisen hiljenemisen vuoksi muutenkin alhaalla.

Suojapressua kuluu enemmän talvella

Talvikorjaamiselle tulee kesään verrattuna ylimääräistä hintaa työtilan lämmittämisestä. Pinnoituksessa, paikkauksessa ja rappauksessa käytettävien materiaalien alin käyttölämpötila on useimmiten viisi astetta.

Talo pitää myös suojata tiiviisti, jotta lämpö ei karkaa hupusta. Suojapressua kuluu rakennusyhtiöiden mukaan kaksi kertaa enemmän kuin kesällä. Rakennus pitää huputtaa kahteen kertaan, jolloin kerrosten väliin on jätettävä noin kymmenen sentin ilmarako eristämään lämpöä.

Lisäkustannuksia voi tulla myös lumen kolaamisesta rakennustelineiden ulkopuolelta.

Asuntojen lämmitystarve vähenee

Lämmityksestä tulevat energiakustannukset tasaantuvat kuitenkin sillä, että samalla asuntojen lämmitysenergian kulutus pienenee. Rakennuksen lämpöhukka on pienempi kuin paljaiden seinien, koska ympäröivässä suojahupussa lämpötila pidetään 10–15 asteessa.

Korjaamisen energiatehokkuuteen voi vaikuttaa osastoimalla työtilat. Jos remontoitavassa talossa on pitkä julkisivu, siitä voidaan lämmittää esimerkiksi viidesosa kerrallaan. Muissa osissa tehdään töitä, joihin lämpötila ei vaikuta.

Talviremontissa tulee laatua

Kunhan urakoitsija on huolehtinut lämmönsäätelystä, telineiden tiiviydestä ja muusta laadunvarmistuksesta oikeaoppisesti, työn jälki on talvella laadukkaampaa. Tämä johtuu siitä, että materiaaleja käsitellään ihanteellisissa olosuhteissa. Kesällä lämpötila ulkona voi nousta 25–30 asteeseen, jolloin hupussa on helposti 30–50 astetta. Se on liian kuuma betoni-, paikkaus- ja raappaustuotteille.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Julkisivu Korjaushanke