Mitä tehdä, kun taloyhtiön hissi pysähtelee?

1.9.2015
Hissi vaikuttaa positiivisesti asunnon arvoon.

Onko taloyhtiön hissi modernisoitu ja täyttääkö se nykyiset vaatimukset? Pysähtelevä tai koliseva hissi voi olla turvallisuusriski.

Jos hissi pysähtelee kerrosten väliin, sen kulku tökkii tai se ei liiku tilatessa, sähköistyksessä tai ohjausjärjestelmässä voi olla ongelmia. Jylinä konehuoneessa tai koliseva hissikori kertovat nostokoneiston vioista. Usein seuranta on ulkoistettu isännöinnille, mutta käyttäjienkin pitää raportoida poikkeavuuksista. Hissin haltija, siis viime kädessä taloyhtiön hallitus, vastaa hisseistä ja niiden turvallisuuspuutteista.

Pelkät kulumisetkin voivat aiheuttaa vaaratilanteita; hiha voi tarttua seinän halkeamaan. Taloyhtiön pitää huolehtia siitä, että viat ja puutteet korjataan nopeasti.

Laatikaa ohjeet käyttäjien mukaan

Taloyhtiön kannattaa huomioida hissin eri käyttäjäryhmät: lapset, näkövammaiset, koiranomistajat, vanhukset, maahanmuuttajat. Eri ryhmille tarvitaan erilaisia ohjeita.

Jos siivoojat käyttävät hissiä säännöllisesti, ja hissikori on oveton, siivojaa voi olla hyvä muistuttaa kiilautumisvaarasta. Jos lapsen sormet mahtuvat hissin seinän ja avautuvan oven väliin, vaarasta voi kertoa vaikkapa tarralla.

Taloyhtiön pitää huolehtia siitä, että viat ja puutteet korjataan nopeasti.

Satoja hissitapaturmia vuosittain

Hissin peruskorjauksen yhteydessä on tärkeää poistaa mahdollisimman paljon turvallisuuspuutteita. Vanhaan kuiluun voi tarvittaessa rakennuttaa uuden hissin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon tulee vuosittain 5–10 tapaturmaa ja saman verran vaaratilanteita. Työaikana sattuneita onnettomuuksia on noin 150 vuosittain.

Tukes korostaa kuitenkin, että se ei saa tietää suurimmasta osasta tapaturmia.

Tällä vuosituhannella Suomen hissionnettomuuksissa on kuollut neljä ihmistä.

Yleisin vahinko: sormi jää oven väliin

Yleisiä hissitapaturmia ovat sormen jääminen oven väliin, oven osuminen matkustajaan, kynnykseen kompastuminen, jumiutuminen jonkin huonekalun tai esineen ja hissin väliin ja lemmikkieläimen jääminen hissiin remmin päässä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Hissit Huolto Korjaushanke