Hallitus: Jos taloyhtiössä on valittajia, järjestäkää valitusilta

24.11.2015
Kuva: Pixabay Valittaminen taloyhtiössä vähenee avoimuudella, viestinnällä sekä sillä, että myös valittajia kuullaan. Heiltä voi myös kysyä, kuinka he ratkaisisivat asiat, joihin ovat tyytymättömiä.

Taloyhtiön hallitus ja hallituksen puheenjohtaja voivat vaikuttaa taloyhtiön ilmapiiriin. On tärkeää kuunnella kaikkia – myös valittajia.

Viestintäkouluttaja Ritva Enäkosken mukaan avoimuus ja asioista puhuminen kohentavat taloyhtiön ilmapiiriä. Kannattaa kuunnella myös taloyhtiön “ruttuturpaa”, Enäkoski neuvoo.

Ritva Enäkoski
Viestintäkouluttaja Ritva Enäkoski muistuttaa, että hallituksen hyvä tuuli tarttuu asukkaisiin ja ruokkii hyvää ilmapiiriä.

“Hallituksen puheenjohtaja vaikuttaa taloyhtiön ilmapiiriin toiminnallaan. Hän on siten myös tunnepuolen johtaja. Kielteisten tunteiden johtaminen on vaikeaa, mutta siitäkin selviää.

On tärkeä huolehtia siitä, että taloyhtiössä on hyvä henki ja siellä on kiva asua.

Usein taloyhtiöissä keskitytään asia-asioihin, kuten pyörävaraston siivoamiseen, siihen missä saa säilyttää lastenvaunuja ja mihin vieraat voivat parkkeerata autonsa.

Koti on paljon muutakin. On tärkeä huolehtia siitä, että taloyhtiössä on hyvä henki ja siellä on kiva asua.”

Onko puheenjohtajan syy, jos asukkaalla on kurjaa?

“Tiedottaminen lisää avoimuutta. Tiedon panttaaminen aiheuttaa porinaa ja takanapäin puhumista. Asiat paisuvat ja vääristyvät.

Aina, kun puhutaan kodista, puhutaan suurista tunteista. Kannattaa miettiä, mihin asioihin on mahdollista vaikuttaa, mihin ei. Hallitus voi omalla esimerkillään osoittaa, ettei kannata vatkata sellaisia asioita, joille ei voi mitään.

Hallituksen puheenjohtaja törmää usein niin kutsuttuun matkaopassyndroomaan. On oppaan syytä, jos lomalla sataa – ja puheenjohtajan syytä, jos asukkaalla on kurjaa. Tähän auttaa rutkutusilta, jossa ruttuturvat saavat valittaa sydämensä kyllyydestä.

Kysykää hankalalta osakkaalta, miten hän ratkaisisi asian.

Kun ruttuturpa on purkanut pahan mielensä, häneltä voi kysyä, miten valittaminen vie meidän yhteistä asiaa eteenpäin ja tiedustella, mitä hän ehdottaa ongelman ratkaisemiseksi.”

Hallituksen hyvä tuuli tarttuu asukkaisiin

“Jokaiseen ongelmaan on sisäänrakennettu myös ratkaisu.  Hallituksen kannattaa kannustaa ihmisiä kehittämään omaa taloyhtiötään.

Asukkaat ovat oman asumisensa asiantuntijoita. Hyvä ilmapiiri ruokkii ideointia.

Puheenjohtaja voi vaikuttaa taloyhtiön hyvään ilmapiirin suhtautumalla erilaisuuteen kärsivällisesti, mukauttamalla omaa viestintäänsä sen mukaan, millainen toinen on, ja
pitämällä keskustelukanavat auki.

Hallituksen hyvä tuuli tarttuu asukkaisiin, samoin ruttuturpaisuus ja toisten aliarvioiminen.”

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki