Isännöitsijät: Asumisen taidot monilla hukassa

Kirjoittanut Tiina Komi 6.2.2019
Kylpyhuoneen kunnossapitoon ja vesimaksuun liittyvät laiminlyönnit ja väärinkäsitykset aiheuttavat taloyhtiöissä päänvaivaa.

Isännöitsijät selvittelevät mitä kummallisimpia sattumuksia. Iso osa selkkauksista johtuu siitä, että asukkailla ei ole tietoa perusasioista.

Millaisista asumisen taidoista osakkailla pitäisi olla enemmän tietoa?

Johanna Ylianttila: Taloyhtiöasumisessa tarvitaan perustaitoja. On osattava puhdistaa hajulukot ja lattiakaivot sekä huolehdittava turvallisuudesta esimerkiksi testaamalla palovaroitin ja pitämällä kotivakuutus voimassa. Tärkein taito on muiden huomioiminen. Ihmisiltä unohtuu, että naapurin kanssa voi keskustella ja etsiä sopuratkaisua ilman isännöitsijää tai lakimiestä.

Kaikille ei ole selvää, mitä wc-pyttyyn voi laittaa.

Jorma Saukko: Muiden huomioimista. Taloyhtiöyhteisössä toimitaan yhteisillä säännöillä, eikä kaikesta pienestä kannata valittaa.

Kirsi Salmenranta: Eri kulttuureista tuleville yleiset käytössäännöt voivat olla vieraita. Esimerkiksi pyykkituvan käyttö voi tuottaa ongelmia. Kaikille ei myöskään ole itsestään selvää, mitä wc-pyttyyn voi laittaa.

Millaisia ovat pahimmat tai yleisimmät asumisen arkeen liittyvät väärinkäsitykset?

Saukko: Viime kesän helteillä lämpö nousi vanhoissa kerrostalohuoneistoissa korkeaksi. Osakkaat soittelivat minulle ja vaativat, että hallituksen on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Hallituksella ei valitettavasti ole valtaa säähän. Osakkaat eivät myöskään aina ymmärrä, mistä taloyhtiön rahat tulevat. Osakas saattaa sanoa jonkin kustannuksen yhteydessä, että taloyhtiöhän sen maksaa, siis tiedostamatta, että kaikki taloyhtiön raha tulee osakkailta itseltään.

Osakkaat eivät tiedosta, että taloyhtiön raha tulee heiltä itseltään.

Ylianttila: Osakkaat eivät tiedä, pitääkö vastike tai vesimaksu maksaa, jos ei asu asunnossa, tai pitääkö vastike maksaa remontin aikana. Suurin väärinkäsitys on se, että kuvitellaan, että asunnon omistaja saa tehdä kotonaan ja pihallaan mitä haluaa. Esimerkiksi eräs rivitaloasukas asensi ovelleen luvatta valvontakameran. Olemme jakaneet osakkaille ja asukkaille vastuunjakotaulukoita siitä, mikä kuuluu osakkaan, mikä taloyhtiön vastuulle.

Salmenranta: Muutostöistä ilmoittaminen unohtuu usein. Eräs mies teki asunnossaan itse ammattitaitoisesti kylpyhuoneremontin. Hänen muutostyöilmoituksensa oli hyväksytty, mutta väärinkäsitys syntyi tilanteessa, jossa hänen olisi pitänyt odottaa tarkastajan käyntiä. Mies ei kielitaitohaasteiden vuoksi ymmärtänyt tätä, vaan teki remontin loppuun. Työt jouduttiin purkamaan.

Millaisista arjen tilanteita joudut selvittämään?

Ylianttila: Kaikkea laidasta laitaan. Ikävimpiä ovat häiriötilanteet, joita selvittämään poliisikaan ei lähde yhdellä partiolla. Myös maksuongelmat ovat ikäviä, onneksi ne saadaan yleensä sovittua.

Lattiakaivon puhdistaminen ja sulakkeen vaihto tuottavat ongelmia.

Saukko: Yksin asuvat huonokuntoiset ja muistisairaat vanhukset aiheuttavat yhä enemmän työtä.  Joudun usein metsästämään omaisia ja soittamaan heille, että järjestäisivät apua.  Selvittelyä aiheuttavat myös nuoret, jotka muuttavat ensimmäistä kertaa omaan asuntoon vailla pieniä arjen taitoja. Lattiakaivon puhdistaminen ja sulakkeen vaihto tuottavat ongelmia.

Salmenranta: Joskus pienestä asiasta nousee hirveä hulapaloo. Jokin aika sitten eräässä taloyhtiössä tehtiin yhtiön toimesta rappauskorjauksia. Rappausta valui osakkaan hallinnassa olevalle terassille ja siellä asukaan istuttaman suklaakirsikkapuun päälle. Se oli asukkaille niin tunnepitoinen asia, että kutsuimme hätiin puutarhurin.

Panelistit

Kirsi Salmenranta, isännöitsijä, Isännöintipalvelu Koivu Oy

Johanna Ylianttila, isännöitsijä, Salon Asuinpalvelut Oy

Jorma Saukko, isännöitsijä, Isännöintipalvelu JES Oy

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Kylpyhuone