Miltä näyttää isännöitsijän työpäivä? Hyppäsimme mukaan

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 31.10.2022
Isännöitsijän päivä Mikko Vähäniitty

Kotitalo jalkautui seuraamaan, miltä näyttää jyväskyläläisessä Noste Isännöinti Oy:ssä isännöitsijän työpäivä. Hyppää Anu Heimalan matkaan!

6.00 Anu Heimalan herätyskello pirahtaa soimaan. Uljas-koira on nopeasti jalkeilla, kun se havaitsee emännässään heräämisen merkkejä. Anun 18- ja 20-vuotiaat lapset eivät kaipaa äitiä hoputtamaan aamurutiineissa, mutta kymmenkuinen labradoodle haluaa ehdottomasti oman osansa emännän aamutunnista. Heimalan aamurutiineihin kuuluukin kahvittelun, pukeutumisen ja meikkauksen ohella lyhyt happihyppely Uljaan kanssa Säynätsalon järvimaisemissa.

7.30 Heimala napsauttaa kannettavan tietokoneensa virran päälle ja klikkautuu sähköpostiin. Isännöitsijän työpäivä alkaa jo aamusta. Postilaatikkoon on kertynyt iso nippu läpikäytäviä viestejä. Aamuposteissa painottuvat yhden asiakastaloyhtiön ilmanvaihtojärjestelmäremontin hankesuunnitteluun liittyvät asiat.

Heimalan periaatteena on pyrkiä pitämään saapuneen postin laatikko mahdollisimman tyhjänä. Hän on rakentanut sähköpostiinsa kattavan kansiorakenteen ja sujauttaa käsitellyt viestit heti lukemisen jälkeen niille kuuluviin kansioihin. Näin viestitulva pysyy hanskassa ja arkistoidut viestit löytyvät tarpeen tullen helposti.

Tarkkuus näkyy myös siinä, miten isännöitsijän työpäivä suunnitellaan. Heimala suunnittelee päiväaikataulunsa huolellisesti ja merkitsee sähköiseen kalenteriinsa kaikki päivän aikana suoritettavat pienetkin työtehtävät. Hän jättää jokaiseen työpäivään riittävästi aikaa yllättävien tilanteiden hoitamiseen. Niitä isännöitsijän työssä tulee säännöllisesti vastaan.

Enimmäkseen etätöitä

9.30 Heimala hyppää pirteänpunaiseen pikkufarmariinsa ja kääntää keulan omakotitalon pihatieltä kohti Jyväskylän keskustaa.

Koronaviruksen mullistettua maailmaa Nosteen isännöitsijät ovat siirtyneet enenevässä määrin etätöihin. Useimmat isännöitsijän työtehtävät onnistuvat kotoa käsin puhelimen, tietokoneen ja Teamsin välityksellä. Taloyhtiöiden aineistotkin ovat nykyään sähköisessä muodossa, joten niihin pääsee kätevästi käsiksi missä tahansa. Heimala kertoo työskentelevänsä nykyään kolme päivää viikosta kotona ja kaksi päivää toimistolla. Tämä näkyy Heimalan autolla ajamissa kilometreissä; työajot kartuttavat mittarilukemaa vain noin 2 000 kilometrin verran vuodessa.

Tänään luvassa on kuitenkin useampi tapaaminen livenä.

Heimala kertoo työskentelevänsä nykyään kolme päivää viikosta kotona ja kaksi päivää toimistolla.

10.00 Heimala tapaa ydinkeskustassa As Oy Väinönkatu 7:n hallituksen puheenjohtajan Kimmo Ojalan. Tavoitteena on käydä läpi yhtiön tuoreet kuulumiset ennen seuraavaa hallituksen kokousta. Keskeisiksi puheenaiheiksi nousevat pelastussuunnitelman päivittäminen sekä tasakaton räystäitä ympäröivien myrskypeltien uusiminen ja tuuletusrakojen verkottaminen. Tavoitteena on tiivistää räystään rakennetta niin, että jatkuvasti yleistyvät myrskytuulet eivät pääse tuivertamaan vettä ja lunta talon yläpohjaan. Verkotuksen ideana on pitää naakat kaupungin ilmatilan puolella.

Jyväskylän Työväenyhdistyksen omistama, 45 asunnosta ja useista liiketiloista koostuva, taloyhtiö on ollut pitkään Heimalan isännöitävänä, joten Heimalan ja Ojalan keskustelu sujuu sutjakasti. Ojala pitää pitkää yhteistyösuhdetta arvossaan. Kun yhteisiä vuosia on jo useita takana, molemminpuolinen luottamus on ennättänyt kasvaa vahvaksi. Ojalan mielestä on tärkeää voida luottaa siihen, että kumppani hoitaa hommansa varmalla otteella.

Mystinen vuoto-ongelma ja kattopiirustuksia

10.45 Päivän toisen palaverin Heimala on sopinut suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowisen pihaekspertti Jarmo Lahtisen kanssa. Yrityksen toimisto sijaitsee Keski-Suomen uuden keskussairaalan Sairaala Novan naapurissa. Matka Jyväskylän keskustasta luonnistuu kymmenessä minuutissa.

Heimala keskustelee Lahtisen kanssa As Oy Tuulenhuipun mystisestä vuoto-ongelmasta. Taloyhtiön katolta tulevat sadevedet eivät syystä tai toisesta ole päässeet siirtymään kaupungin hulevesiverkkoon vaan ovat purkautuneet talon ensimmäisen kerroksen lattiakaivoista taloyhtiön tiloihin. Syyksi epäillään kaupungin verkostossa olevaa tukkeumaa, ja Heimala on käynyt asian tiimoilta jo keskustelua Jyväskylän kaupungin viemäri- ja hulevesiverkostoa operoivan Alva-Yhtiöt Oy:n kanssa.

Lahtinen ja Heimala tutkivat taloyhtiön viemäri- ja hulevesiverkoston piirustuksia. Lahtisen mukaan taloyhtiön oman viemäri- ja hulevesiverkoston kunto päästään tarkastamaan lähiaikoina, kun yhtiön piha avataan sadevesi- ja salaojaremontin vuoksi. Ongelmaan on siis luvassa ratkaisu pikapuolin.

Ennen Sitowiselta lähtöä Heimala tapaa vielä pikaisesti yrityksen rakennesuunnittelija Jonna Kyllösen. Kyllönen on tekemässä kattoremontin suunnitelmaa Heimalan isännöimälle rivitaloyhtiölle, ja Heimalalla on tuomisinaan yhtiön nykyiset kattopiirustukset.

Taloyhtiöiden tuoreet asiakirjat säilytetään sähköisessä muodossa, mutta vanhemmat aineistot ovat edelleen mappitavaraa.

Laajat verkostot

11.18 Isännöitsijän työpäivä on edennyt puoliväliin ja Heimala pohtii sopivaa lounaspaikkaa. Seuraavana päivän työlistalla on isännöitsijäpalaveri Nosteen omalla toimistolla Jyväskylän Seppälässä. Heimala päättääkin karauttaa autolla lähellä toimistoa sijaitsevaan Seppälän Lounaskeskukseen, josta saa hänen arvostamaansa perinteistä kotiruokaa. Tänään puffet-pöydästä valikoituu lautaselle kaalikääryleitä, kalaa ja keitettyjä vihanneksia.

Isännöitsijän verkostot ovat laajat, mikä näkyy lounasreissulla hyvin. Autolta lounasravintolaan kulkiessa Heimala törmää ensin isännöitsijäkollegaansa ja myöhemmin vielä tuttuun rakennusliikkeen yrittäjään. Molempien kanssa Heimala ennättää vaihtaa nopeasti kuulumiset.

12.00 Heimala pysäköi autonsaGummeruksen entisen kirjapainotalon pihamaalle. Suuri punatiilinen rakennus on muutettu liiketiloiksi. Noste Isännöinti on vuokrannut rakennuksesta noin 700 neliömetriä toimisto- ja varastotilaa. Nosteella työskentelee 35 vakituista työntekijää, joista 18 on isännöitsijöitä. Yritys on vahvassa kasvussa, ja nytkin tiloihin ollaan suunnittelemassa muutamaa uutta työpistettä.

Vaikka kokouslista on pullollaan tuhtia asiaa, tunnelma on leppoisan lupsakka.

Heimala harppoo vauhdikkaasti tilavaan kokoushuoneeseen, johon on kokoontunut kymmenkunta isännöitsijää. Pöydän ympärillä on useita tyhjiä tuoleja, sillä elokuun alussa osa Nosteen isännöitsijöistä on vielä kesälaitumilla.

12.15 Isännöintipäällikkö Toni Tikkanen avaa kokouksen. Päivän agendalla on muun muassa taloyhtiöille jaettavan syystiedotteen aiheista päättäminen, tulityölupiin liittyvien käytäntöjen yhtenäistäminen ja sähköisesti tallennettavien kokouspöytäkirjojen tallennuskäytännöistä sopiminen. Vaikka kokouslista on pullollaan tuhtia asiaa, tunnelma on leppoisan lupsakka. Halukkaat voivat laittaa suunsa makeaksi napsimalla mansikoita tarjolle tuodusta ropposesta.

Nosteella isännöitsijöiden yhteisiä kokouksia pidetään parin kuukauden välein. Epäviralliset käytäväpalaverit ja kollegalle kilauttelut ovat kuitenkin osa päivittäistä arkea. Jokainen isännöitsijä vastaa omien taloyhtiöidensä hallinnoinnista ja remonttihankkeiden läpiviennistä itsenäisesti, mutta kaveria konsultoidaan mieluusti taloyhtiöiden haastavissa kysymyksissä. Kimuranteimpiin lainopillisiin kysymyksiin Heimala kyselee neuvoa Isännöintiliiton lakipalvelusta.

Isännöitsijäkokous on tärkeä foorumi niin tiedonjaon kuin kollegiaalisen sparrauksen kannalta.

Isännöitsijän työpäivä sisältää laskuja

12.40 Palaverin jälkeen Heimalalla on hetki luppoaikaa, joten hän päättää hyväksyä asiakastaloyhtiöilleen tulleita ostolaskuja omassa työhuoneessaan. Heimala säätää sähköpöytänsä seisomakorkeuteen ja nappaa tablettia muistuttavan kannettavan käsilaukustaan.

Heimala hyödyntää laskujen tarkastuksessa robotiikkaa. Hän on asettanut toistuville kiinteähintaisille sopimuslaskuille tietyn ylärajan. Kun laskun loppusumma pysyy sille asetetuissa raameissa, ohjelmisto hyväksyy laskut automaattisesti. Heimalan täytyy siis tarkastaa lähtökohtaisesti vain kertaluontoiset laskut.

Ennen isännöitsijän uraansa Heimala on tehnyt vuosien työrupeaman IT-alalla. Isännöintialan siirtyminen digiaikaan onkin hänestä mahtava juttu. Teams-palaverien ja sähköisten taloushallintojärjestelmien rinnalle ovat tulleet taloyhtiöiden omat webbiportaalit, joiden kautta hoidetaan asukas- sekä osakasviestintää ja joihin tallennetaan yhtiötä koskeva dokumentaatio. Heimalan mielestä sähköiset työkalut tehostavat ja helpottavat olennaisesti isännöitsijän työtä ja parantavat asiakaspalvelun laatua. Kun käytännössä kaikki taloyhtiöiden asiakirjat tallennetaan sähköiseen muotoon, ei tosite- ja pöytäkirjamappeja enää pyöri työpöydällä.

Heimalan mielestä sähköiset työkalut tehostavat ja helpottavat olennaisesti isännöitsijän työtä.

13.25 Heimala huikkaalähtötervehdyksen työkavereilleen ja rientää autolleen. On aika lähteä päivän viimeiseen tapaamiseen, Jyväskylän Säynätsalon saarella sijaitsevan As Oy Selkälahden hallituksen kokoukseen. Kohde on lähellä Heimalan omaa kotia, joten työpäivä on näppärä lopettaa tähän palaveriin.

14.00 As Oy Selkälahden hallituksen puheenjohtaja Martina Reuter sekä hallituksen jäsenet Eila Petroff ja Tuula Hirvonen odottavat Heimalaa pihamaalla. Kokousta lähdetään pitämään vuonna 1952 rakennetun rapatun kerrostalon saunatupaan.

Kokouksessa keskustellaan ikkunaremontin vuositarkastuksista ja sovitaan taloyhtiön 70-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävästä asukkaiden ja osakkaiden yhteisestä kahvihetkestä. Palaverin haastavammassa osuudessa pohditaan puisteluparvekkeiden korjausremonttia sekä parvekkeiden ulko-ovien ja ikkunoiden uusintaa. Taloyhtiö on suojeltu, mikä aiheuttaa omat kommervenkkinsä remontin toteutuksen suhteen.

Kokouksessa sovitaan, että seuraavassa hallituksen kokouksessa päätetään ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämisestä. Yhtiökokouksessa kuultaisiin taloyhtiön osakkaiden näkemyksiä ja päätettäisiin tuuletusparvekkeiden korjaussuunnittelun käynnistämisestä.

15.45 Heimala kaartaa Renault-farmariautonsa omakotitalon pihaan. Vaiherikas työpäivä on takana ja on aika heittää vapaalle. Työasioista erkaantumisessa auttaa Uljas-koira, joka jo odottelee emäntäänsä porstuassa häntä heiluen. Aivan ensimmäiseksi parivaljakko lähtee pyörähtämään laiturilla. Uljas pääsee viilentymään helteisen elokuisen iltapäivän kunniaksi Päijänteen aaltoihin.

Uljas-koira pulahtaa järveen.

Lue myös: Pohjoisesta etelään! Näin Rovaniemen ja Hangon taloyhtiöelämät eroavat toisistaan

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki