Isännöitsijä oli ennen disponentti, tulevaisuudessa palveluntarjoaja

2.9.2015
Varakkaissa taloyhtiöissä isännöintiä hoitivat disponentit ja lakimiehet.

Isännöinnillä on pitkä ja värikäs historia. Varsinaisesti isännöintiala syntyi vuonna 1926 säädetyn ensimmäisen asunto-osakeyhtiölain myötä.

1980-luvulla isännöinti alettiin mieltää palvelualana, kun se aiemmin oli nähty vain kiinteistö- ja rakennusalan osana. Tulevaisuudessa isännöinnin palvelutarjonta monipuolistuu entisestään.

Isännöitsijä istui kirstun päällä kirkossa

Kun Suomeen kehittyi kaupungistumisen vuosina asunto-osakeyhtiömuotoisia kerrostaloja, niissä tarvittiin yhteisen huollon, lämmityksen ja siivouksen lisäksi myös talous- ja hallintopalveluita.

Varakkaimpien liikemiesten omistamissa taloyhtiöissä tehtäviä hoitivat tehtävään nimetyt disponentit ja lakimiehet, vähäväkisimmissä piireissä saattoivat teräväpäisimmät talonmiehet ja lämmittäjät omaksua tämän roolin.

Isännöitsijöitä oli tuohon aikaan myös tehtaissa sekä esimerkiksi ortodoksisissa kirkoissa, joissa he istuivat symbolisesti kirstun päällä kirkon ovenpielessä.

Tuohon aikaan isännöitsijät olivat toimissaan varsin itsenäisiä, mutta tukeutuivat työssään toimeksiantajiensa luottamukseen – kuten nykyisinkin.

Varakkaimpien liikemiesten omistamissa taloyhtiöissä tehtäviä hoitivat tehtävään nimetyt disponentit ja lakimiehet.

Isännöinnistä tulee käyttöliittymä

Tulevaisuudessa arjen ja asumisen palveluita tuottavat sekä julkiset että yksityiset toimijat joustavina verkostoina.

Modernit isännöintiyritykset tarjoavat asiakkailleen helpon käyttöliittymän, joka palvelee sekä asunto-osakeyhtiöitä että niiden asukkaita.

Käyttöliittymän kautta hallitukset seuraavat reaaliajassa talojensa hallintoa ja taloutta. Asukkaat voivat isännöinnin käyttöliittymän kautta tilata erilaisia palveluja: isännöitsijäntodistusten lisäksi siivousta, loma-ajan kukkien kastelua, sairaan lapsen hoitopalveluita, aterioiden kotiinkuljetusta ja muuta.

Isännöintiyritykset ovat palveluyrittäjien solmukohtia, jotka huolehtivat osaltaan alueidensa hyvinvoinnista, työllisyydestä ja arkisen elämän laadusta.

Mikä olisi hyvä titteli isännöitsijälle?

Kun isännöinnin työt muuttuvat, alalle tulee entistä enemmän palvelua arkihallinnoinnin rinnalle ja pätevyysjärjestelmä kehittyy, “isännöitsijä” ei enää ehkä riitä kuvaamaan muutosta. Keksitkö osuvamman nimityksen?

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen