Isännöinti huolehtii lainmukaisuudesta

Kirjoittanut Anna Malk 6.2.2019
Kuvitus: Maxim Usik

Lukuisat eri lait määrittelevät taloyhtiön arkea ja hallintoa. Isännöinti huolehtii siitä, että asiat hoidetaan lainmukaisesti.


Saako vaatehuoneesta tehdä saunan? Miten tupakkakieltoa haetaan? Kuka korvaa vesivahingon? Moneen taloyhtiöelämän kysymykseen löytyy vastaus lakipykälistä.

Taloyhtiön toimintaan vaikuttaa valtaisa määrä erilaisia lakeja, ja lakiasiat ovat yksi isännöinnin tärkeimmistä osaamisalueista. Esimerkiksi auktorisoidun isännöitsijän tenttiä varten on opiskeltava miltei kuuttakymmentä eri lakia, ja repertuaari on laaja: taloyhtiön taloutta, vahingonkorvauskuvioita, maanvuokraa, pelastuslakia…

Hallituksella on juridinen vastuu taloyhtiön toiminnasta. Jos epäselviä tilanteita tulee, hallituksen pitää pystyä osoittamaan toimineensa huolellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ostaa isännöinnin asiantuntijuutta. Isännöinti huolehtii, että hallituksen ja yhtiökokouksen päätökset tehdään lainmukaisesti.

Vanhoja lakeja päivitetään ja uusia syntyy, joten isännöinti päivittää osaamistaan. Jos jokin asia vaatii tarkistamista, isännöinnin asiantuntemusta on tietää, mistä faktat löytyvät. Joissakin isännöintiyrityksissä on erikseen omat juristit, ja osalta sellaisia löytyy yhteistyökumppaneista. Esimerkiksi Isännöintiliiton jäsenyritykset voivat hyödyntää Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n neuvontaa.

– Tavallisinta on, että isännöitsijä hakee varmistusta asialle, jonka tietää, mutta josta asiakas toivoo varmistusta, kertoo toimiston asianajaja Petteri Kuhanen.

Juttu on julkaistu Kotitalossa 5/17.

Anna Malk

Kirjoittaja: Anna Malk

Anna Malk työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana ja Isännöintiliiton julkaisupäällikkönä kevääseen 2019 asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anna Malk →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Vastuu