Suunnitteletko ilotulituksia? Tarkista nämä asiat

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 27.12.2022
Ilotulitus Pixabay

Jos vaihtuvaa vuotta haluaa juhlistaa omilla ilotulitusraketeilla, pitää ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus sekä ympäristö.

Raketteja saa ampua harkiten kunhan tietyt asiat ovat kunnossa. Ensinnäkin paikka täytyy olla oikein valittu. Rakettien ampumiselle parhaita paikkoja ovat syrjässä olevat aukeat, kentät, pellot ja isot tyhjillään olevat pysäköintialueet.

Siihen, kuinka pitkä raketin ja asuinrakennuksen välisen matkan olisi oltava, ei ole tarkkoja lain sanelemia säädöksiä. Rakettien käyttöohjeissa voi olla omia ohjeistuksia näistä, ja niihin pitää tietysti tutustua muutenkin ennen ilotulitteiden käsittelyä.

Jos taloyhtiön tontti on niin iso, ettei ilotulitteiden käsittely ja käyttö aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle, raketteja voi harkitusti ampua myös sopivasta paikasta omaa pihaa. Tällöin on ehdottomasti varmistettava, ettei raketteja suunnata kohti ihmisiä, eläimiä, rakennuksia ja muuta omaisuutta – omalla eikä naapurin puolella.

Huomioi myös eläimet

Ilotulitteita ei saa ampua asuinrakennuksen parvekkeelta tai esimerkiksi ikkunasta. Jos taloyhtiö
kieltää yhtiökokouksen päätöksellä rakettien ampumisen taloyhtiön piha-alueella, ilotulitteita ei saa ampua myöskään siellä, vaikka tontti olisi iso ja syrjäinen.

Vaikka raketteja ampuisi aukeallakin paikalla, kannattaa muistaa, että omaisuudelle ja ihmisille aiheutuneen haitan ohella ilotulitus aiheuttaa myös eläimille stressiä ja pelkoa. Huomioi myös, että alueellinen pelastuslaitos voi myös asettaa rajoitteita sille, mistä ilotulitteita saa tai ei saa ampua. Nämä rajoitteet voi tarkistaa oman pelastustoimen tai oman kunnan verkkosivuilta. Suomessa yksityisille ihmisille ilotulitteiden käyttäminen on yleensä sallittua vain 31.12. klo 18–02.

Muista oikea säilytystapa

Ilotulitteita saa säilyttää korkeintaan 5 kilogramman edestä asuinhuoneistoissa tai tiloissa, joissa muuten oleilee
ihmisiä. (Tässä huomioidaan räjähtävän tai pyroteknisen aineen paino, jota raketeissa on noin yksi neljäsosa. Huoneistoissa voi siis säilyttää noin 20 kilon edestä ilotulitteita.)

Ilotulitteita ei saa säilyttää ullakolla, kellaritiloissa tai taloyhtiön yhteiskäyttötiloissa.

Ilotulitteiden oikea säilytyspaikka on lukittu kaappi, jonka läheisyydessä ei ole syttymisvaaran aiheuttavaa
lämmönlähdettä. Ilotulitteita ei saa säilyttää lukitsemattomasti huoneistoissa, esimerkiksi lukottomassa komerossa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus Turvallisuus