Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakennuksiin ja asumiseen: “Muutoksiin on syytä varautua jo nyt”

Kirjoittanut Janne Laitinen 3.5.2022
Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä Suomessa. Se vaikuttaa myös rakennuksiin ja asumiseen. Outi Kainiemi

Ilmaston lämpeneminen muuttaa Suomen sääolosuhteita. Sopeutumisen aika taloyhtiöissä on jo alkanut. Tilaajille

Suomen luonto 2100 -kirjassaan Ylen meteorologina tunnettu Kerttu Kotakorpi kirjoitti ilmastonmuutoksesta, ja painopiste oli sen vaikutuksissa luontoon. Kirjassa käsiteltiin kuitenkin, miten sää ja ilmastonmuutos vaikuttavat asumiseen.

– Muutos on vääjäämätön, ja siihen täytyy varautua. Millaisia ovat esimerkiksi ne talot, joissa tulevaisuudessa asumme, Kotakorpi pohtii.

Tässä kirjoituksessa käsitellään sitä, millaisia säämuutoksia ilmastonmuutos on tuonut ja tuo tullessaan Suomessa ja mitä muutokset tarkoittavat taloyhtiöiden sekä uusien rakennusten suunnittelun kannalta.

Muutos on vääjäämätön, ja siihen täytyy varautua.

Kerttu Kotakorpi

Kun puhutaan varautumisesta ilmastonmuutokseen, puhutaan usein paitsi sopeutumisesta myös ennaltaehkäisystä.

Muuttuvaan ilmastoon voidaan sopeutua remontoinnissa ja uusien rakennusten suunnittelussa. Ja kun sopeudutaan, voidaan tehdä samalla ilmastotekoja eli toimenpiteitä, jotka pienentävät rakennusten aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Ääri-ilmiöihin varauduttava

Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen sääolosuhteisiin monin tavoin tulevina vuosikymmeninä. Kotakorpi lähti kirjassaan pahimmasta skenaariosta, jossa maapallon keskilämpötila nousee neljä astetta tällä vuosisadalla. Kukaan ei tiedä, toteutuuko se.

Rakennuksista puhuttaessa ei ole suurta väliä, montako astetta ilmasto tarkalleen ottaen lämpenee, Kotakorpi huomauttaa.

– Muutoksia on jo tapahtunut ja niitä on joka tapauksessa edessä. Suomessa ne ovat samansuuntaisia skenaariosta riippumatta, suuruusluokka vain vaihtelee.

Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät lukuunottamatta kylmyyttä.

Kerttu Kotakorpi

Suomessa keskilämpötilan nousu on kaksinkertaista maapallon keskilämpötilaan nähden. Mitä sitten ovat ne muutokset ilmastossa, joita rakennusten tulisi kestää?

– Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät lukuunottamatta kylmyyttä. Tulee enemmän sateisia jaksoja ja toisaalta kuivuutta, ja helteet yleistyvät, Kotakorpi sanoo.

Suurimmat muutokset koetaan talvella: lämpötila pyörii entistä useammin nollan molemmin puolin, kuten on nähty esimerkiksi kuluvana talvena.

Suomen oloissa ei nähdä tulevinakaan vuosikymmeninä hirmumyrskyjä, ja mitä pidemmälle vuosisataa eletään, sitä vähemmän tulee todennäköisesti lunta.

Haasteena helle, kosteus ja vesi

Rakennusten ja asumisen kannalta ilmastonmuutos ja sen haasteet tiivistyvät kolmeen: kosteus, kuumuus ja hulevedet.

Energiavaatimusten ja pohjoisen ilmaston takia talot rakennetaan Suomessa hyvin tiiviiksi. Esimerkiksi lämmöneristys on meillä eri luokkaa kuin eteläisemmässä Euroopassa.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 3/2022