Mitä tehdä, jos naapurin jouluvalot häiritsevät?

Kirjoittanut Maria Rautio 15.2.2019
Jos naapureiden jouluvalot häiritsevät, kannattaa asiasta mainita ystävällisesti.

On taas se aika vuodesta, kun pihoille ja ikkunoihin viritellään valosarjoja. Jos suunnittelet vilkkuvan ja värikkään valosarjan ripustamista, sen sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon naapurit. Muista myös tarkistaa valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.

Valot välkkyvät marraskuun pimeydessä, mutta kaikkia ei tämän tyyppinen kaamoksen torjunta ilahduta. Mitä voi tehdä, jos naapurikodin parvekkeelle tai ikkunaan ripustettu, yötä myötä tuikkiva valoshow, aiheuttaa ärtymystä, unettomuutta tai pahimmillaan jopa migreenikohtauksen?

– Ei oikeastaan mitään – paitsi jutella ystävällisesti häiriötekijästä naapurin kanssa. Tavallisesti ongelmat ratkeavat, kun asian ottaa vain reilusti puheeksi. Taloyhtiöelämään kuuluu keskeisesti se, että osaa ottaa kanssa-asujat huomioon, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vanhan tutun valosarjan virittely menee monesti niin rutiinilla, että sen kunnon tarkistaminen saattaa unohtua. Rikkinäiset johdot ovat aina iso turvallisuusriski. Sen sijaan että yrittäisit parannella ja korjailla niitä teippauksilla, poikkea kauppaan ostamaan uusi turvallisuuskriteerit täyttävä valosarja.

– Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajan tulee olla kosteuden ja pakkasen kestäviä. Joissakin valosarjoissa voi kuitenkin olla muuntaja, jota tulee pitää sisätiloissa. Tällöin johdot pujotetaan esimerkiksi ikkunan raosta, jolloin on tärkeää huomioida, ette johto pääse vaurioitumaan. Sisäpistorasiasta ei saa vetää jatkojohtoa ulos, tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähköinfo Oy:stä opastaa.

Muista nämä, kun ostat valosarjaa

  • Mieti, mihin käyttöön valot hankit: sisätiloihin vai ulos?
  • Mistä saat virtaa valoihin? Kuinka pitkät ovat valosarjan virtajohdot?
  • Millaiset ovat valosarjan lamput? Voiko ne vaihtaa ja löytyykö varaosia?
  • Miten haluat valosarjoilla valaista: herkkää tunnelmaa vai värikästä jouluiloa?
  • Tarkista, että valosarja on testattu ja hyväksytty.
  • Miten paljon valosarja kuluttaa energiaa?
  • Ovatko valot helposti asennettavissa ja poistettavissa?
  • Säilytä ostoksen jälkeen sekä kuitti että valosarjan ostopakkaus esimerkiksi varalamppujen ostoa varten.
  • Ota naapurit huomioon valojen paikkaa miettiessäsi

Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit