Onko taloyhtiön katto kunnossa?

7.10.2015
Taloyhtiön katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Kovat tuulet, painavat lumimassat ja sulavedet panevat taloyhtiöiden katot koetukselle talvisaikaan. Huolehdi ennen pakkasia, että ylhäällä on kaikki kunnossa.

Pienistä kattovaurioista kasvaa nopeasti isoja ongelmia, jos säännölliset tarkastukset unohtuvat. Vesikaton haurastuneet pinnat ja irvistävät saumat tietävät huonoja uutisia kevään sarastaessa.

– Oli kattotyyppi mikä tahansa, tarkastus pitäisi tehdä vähintään 1–2 vuodessa. Katolla kannattaa käydä ennen talvea ja sen jälkeen, kun lumet ovat sulaneet, kattotarkastuksia tekevän Icopal Katto Oy:n toimialapäällikkö Janne Asuintupa muistuttaa.

Roskat pois veden tieltä

Siivilöiden, kourujen ja muiden vedenpoiston osien puhdistaminen varmistaa, että sade- ja sulamisvedet pääsevät valumaan esteettömästi pois katolta.
Kattorakenteisiin kulkeutuva vesi voi aiheuttaa laajoja kosteusvauriota aina seinäpintoja myöten.

Jos talon ympärillä on puustoa, roskat on putsattava katolta useita kertoja vuoden aikana.

– Pahimmissa tapauksissa vesi on päässyt valumaan suoraan sisään tarkastusluukuista, vaurioituneista kaivoista, läpivientien juurikartioista tai vesikaton
yläpuolisista seinärakenteista. Vaaratilanteita on aiheuttanut myös talven aikana vaurioituneet kattoturvatuotteet, Asuintupa kertoo.

Jos talon ympärillä on puustoa, roskat on putsattava katolta useita kertoja vuoden aikana. ”Riskikatoilla”, jotka keräävät paljon roskaa, ja jonne on hankala päästä tekemään säännöllisiä kattohuoltoja, kannattaa puolestaan jo mielenrauhan vuoksi miettiä muitakin varotoimenpiteitä.

Esimerkiksi KerabitPro Oy:llä on palveluvalikoimassaan Tulvavahti-palvelu, joka hälyttää heti, kun kosteus jää seisomaan turhan pitkäksi aikaa kattorakenteisiin.

– Tekniikka perustuu katolle asennettaviin sähköisiin antureihin, jotka reagoivat veden kanssa. Kun vettä alkaa kertyä katolle, Tulvavahti tekee hälytyksen
1,5 minuutissa hälytyspisteeseen, vaikkapa yhteisesti sovittuun matkapuhelimeen, KerabitPro Oy:n tekninen johtaja Jari Suuronen kertoo.

Hallitus vastuussa turvallisuudesta

Kattoja koettelevat lumimyräkät voivat olla voimakkaita ja lumi raskasta, joten on tärkeää, että myös kattoturvatuotteiden kunto ja kiinnitys tarkastetaan.

Kova tuuli voi heittää huonosti kiinni olevan tarkastusluukun mennessään ja, lapetikkaat saattavat irrota lumen voimasta. Taloyhtiön hallitus vastaa siitä, että rakennus on turvallinen asukkaille, sekä huoltomiehille että ohikulkijoille.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Huolto Katto