Wilma Schlizewski: Hyvällä hallituksen puheenjohtajalla on visio

26.11.2015
Kuva: Kaisa Leiwo Asukasviihtyvyyteen vaikuttavat monet asiat aina pihan kunnosta lähtien. Hyvä johtaja ottaa taloyhtiön toimintaan mukaan erilaiset asukkaat ja osakkaat.

Sillä on väliä, korjaako aikuinen karkkipaperin pois taloyhtiön pihalta vai jättääkö paikoilleen, sanoo taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja Wilma ”Hantta” Schlizewski. Hänellä on asunnot sekä Helsingissä että Tallinnassa.

Schlizewskin mielestä asukasviihtyvyydestä puhuttaessa jeesustellaan paljon.

– Taloyhtiössä asuu eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä, joita ei yhdistä muu kuin sama osoite, hän sanoo. Ja sitten heidän viihtymisensä ratkaisisi muka jokin mystinen Feng Shui -ilmapiiri.

Tärkeää on hyvä johtaminen.

– llmapiiri syntyy siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan, Schlizewski painottaa.

Asukkaille tärkeintä voi olla se, että huoltoyhtiö on heti paikalla, kun lunta sataa, ja vaihtaa vikkelästi mäsäksi menneet lamput.

Joka taloyhtiössä on jäärä ja idealisti

Joka taloyhtiössä on oma jääränsä ja idealistinsa. Jäärä on sitä mieltä, että kaikki on tuhlausta. Idealisti ajattelee, että kaikki jarruttavat hänen hyviä ideoitaan.

Asukkaat ja sijoitusosakkaat saattavat olla eri mieltä siitä, mikä on tärkeää.

– Asukkaille tärkeintä voi olla se, että huoltoyhtiö on heti paikalla, kun lunta sataa, ja vaihtaa vikkelästi mäsäksi menneet lamput.

Asukasviihtyvyys koostuu valtavasta mosaiikista. Viihtyisässä taloyhtiössä jokainen kokee olevansa arvokas ihmisenä ja yhteisön jäsenenä. Jokaisen on kannettava kortensa kekoon.

Korjaatko pihalle jätetyn roskan pois vai astutko vain päälle?

Viihtyvyys syntyy pienistä asioista, kuten siitä, mitä ihmiset ovat valmiita tekemään yhteisen hyvän eteen.

– Korjaako koululaisen jälkeen pihaan astuva aikuinen lapsen heittämät karkkipaperit ja nenäliinat pois, vai astuuko hän niiden päälle? Onko taloyhtiössä helposti saatavilla lumilapioita ja haravoita niille, jotka haluavat tehdä pihahommia, Schlizewski kysyy.

Viihtyvyys syntyy pienistä asioista, kuten siitä, mitä ihmiset ovat valmiita tekemään yhteisen hyvän eteen.

Valitettavan usein ajatellaan, ettei tämä kuulu minulle. Kukaan ei ota oikein mistään vastuuta.

– Meidän taloyhtiössämme ongelmana on mattojen pesu taloyhtiön pyykinpesukoneissa, jonka seurauksena koneet ovat jatkuvasti rikki. Aikuisia ihmisiä on vaikea käydä ohjeistamassa, jos he eivät ota vastuuta omista tekemisistään.

Terapeutin koulutus on puheenjohtajan paras koulutus

Schlizewski on valmistunut psykoterapeutiksi.

– Terapeutin koulutukseni on osoittautunut parhaaksi mahdolliseksi koulutukseksi hallituksen puheenjohtajan tehtävään. Ihmisillä on monenlaisia paineita ja toiveita, eikä kaikkea voi toteuttaa. Meillä ei ole rahaa ostaa joka vuosi taatelipalmua oven pieleen.

Schlizewskin mielestä hyvällä puheenjohtajalla on oltava ymmärrystä, joustavuutta ja ennen kaikkea hänellä on oltava visio siitä, mihin taloyhtiötä johdetaan. Vision voi kirjata myös taloyhtiön strategiaksi. Silloin kuullaan myös osakkaita taloyhtiön kehittämisestä. Strategian laatimiseen saa apua isännöinniltä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia